"Življenja rešuje le ustavitev epidemije v samem domu!"

Aleš Rozman

27. 5. 2020, 15:36 | Aktualno | Piše: N.Z.

              "Življenja rešuje le ustavitev epidemije v samem domu!" (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Tiskovna konferenca vlade je minila v znamenju obžalovanja dvomov v strokovnost opravljenega dela pri oskrbi oskrbovancev v domovih za starejše. Javnost namreč razburja podatek, da je 80 odstotkov zaradi covida umrlih v Sloveniji predstavljalo oskrbovancev domov za ostarele.

Medtem ko je vodja strokovne skupine Bojana Beović številko bolje pojasnila tako, da jo je razčlenila na 52 % tistih strarejših, ki so umrli v domovih, in 29 % ostalih stanovalcev domov, ki so umrli v bolnišnici, je direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman pojasnil: 

"Želim popraviti napake v interpretaciji. Imamo namreč interpretacijo, da ko človek zboli, se ga pripelje v bolnico, kjer se zgodi čudež, in je vse v redu. Sam prevoz v bolnišnico praviloma ne spremeni izida zdravljenja. Kar v resnici rešuje življenja, je ustavitev epidemije v samem domu. Ker od tistih, ki se okužijo, bo tretjina umrla, četudi se jih prepelje v bolnišnico. Ta pomoč domovom, ki pred epidemiji niso bili pripravljeni, je bila pravzaprav v tem, da so sposobni zgodaj prepoznati okužbo in jo v samem domu omejiti in ustaviti. Ko je oboleli v domu, se 40 odstotkov prenosov zgodi še pred prevozom v bolnišnico. V Metliki jim je uspelo omejiti okužbe pri številki 54, čeprav je vseh prebivalcev doma približno 200."

Vir: MMC - v živo