Zjutraj novi potresni sunki na Hrvaškem z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9, tresla se je tudi Slovenija

Žarišče na območju Petrinja

30. 12. 2020, 08:44 | Aktualno | Vir: STA

              Zjutraj novi potresni sunki na Hrvaškem z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9, tresla se je tudi Slovenija (foto: Shutterstock) Shutterstock

Hrvaško so dan po torkovem rušilnem potresu davi stresli trije močnejši potresni sunki, ki jih je bilo čutiti tudi ponekod v Sloveniji. Žarišče potresov z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9 je bilo ponovno na območju hrvaškega mesta Petrinja.
 

Tla na Hrvaškem so se po podatkih hrvaške seizmološke službe davi stresla ob 6.15, 6.26 in 6.29. Prvi potres ob 6.15 je imel magnitudo 4,7, sledil je nekoliko kasneje drugi z magnitudo 4,8, je za hrvaški radio pojasnila direktorica hrvaške seizmološke službe Ines Ivančić. Ob tem je napovedala, da se bodo tla na Hrvaškem še tresla.

"Treslo se bo dlje časa. Potres v torek je bil uničujoč in z veliko gotovostjo mu bo sledil velik niz potresov, med katerimi bodo tudi močnejši," je dejala Ivančićeva. Dodala je, da bodo imeli tudi šibkejši potresi vpliv na stavbe v Petrinji in Sisku, ki so bile poškodovane v torkovem potresu.

Po besedah Ivančićeve so na območju mesta Petrinja od ponedeljka zabeležili veliko manjših potresov. "Trese se skoraj vsako minuto," je še dejala in dodala, da je bilo potresov z magnitudo več kot 3 vsaj 25 do 30.

Potres ob 6.15 je bil na globini desetih kilometrov z žariščem 37 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 18 kilometrov zahodno od Siska, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Današnji potresni sunki so bili šibkejši od torkovega rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,4 stresel območje jugovzhodno od Zagreba. Torkov rušilni potres je zahteval sedem življenj. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska. Hrvaški premier Andrej Plenković je že v torek napovedal, da bodo za pomoč po torkovem potresu namenili 16 milijonov evrov.

Sunke čutili tudi v Sloveniji

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.15 zabeležili močan potresni sunek, magnitude 4,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 150 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Petrinje na Hrvaškem. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, po prvih podatkih pa so potres čutili številni prebivalci Slovenije, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Na Hrvaško prispela prva popotresna pomoč iz Slovenije

Prva pomoč, ki jo je Slovenija namenila Hrvaški po torkovem uničujočem potresu, je ob polnoči prispela v hrvaški logistični center na Jastrebarsko, kjer so že začeli z raztovarjanjem, je davi sporočila uprava za zaščito in reševanje.  Pred tem so v torek zvečer iz logističnega centra v Rojah na pot odposlali štiri zabojnike slovenske pomoči za Hrvaško, je na Twitterju objavila uprava. Obrambni minister Matej Tonin je že v torek sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati.