Znanstveniki odkrili nove živalske in rastlinske vrste v divjini ob reki Mekong

Želva z rilcem, rastlina, podobna jajcu iz filma Osmi potnik ...

19. 7. 2020, 06:37 | Aktualno | Vir: STA

              Znanstveniki odkrili nove živalske in rastlinske vrste v divjini ob reki Mekong (foto: profimedia) profimedia

Na območju reke Mekong so znanstveniki v preteklih dveh letih odkrili 110 novih živalskih in rastlinskih vrst, poroča nemška tisovna agencija dpa. Pri Svetovnem skladu za naravo (WWF) so območje v četrtek označili kot pravo zakladnico za živali in rastline.

Med najbolj vpadljivimi novimi vrstami so želva z rilcem, riba, poimenovana po reki Bruinen iz knjige Gospodar prstanov, in rastlina, ki spominja na jajca iz filma Osmi potnik.

V mednarodnem smislu gre za še vedno slabo raziskano območje. Samo v tem tisočletju so na območju te reke potrdili odkritje več kot 2500 novih živalskih in rastlinskih vrst, tudi nove ptice in sesalce.

"Kombinacija gorovja, gozdov, mangrov in močvirij, visoka vlažnost in visoke temperature zagotavljajo svojevrstne razmere za življenje," so zapisali pri WWF. Kar 54 odstotkov tukaj najdenih dvoživk namreč živi samo na območju Mekonga, pri plazilcih je takih 39 odstotkov.

Območje reke Mekong združuje ozemlja na Kitajskem, v Laosu, Vietnamu, na Tajskem, v Mjanmaru in Kambodži. Na svoji dolgi poti je reka postala tudi zaščitni znak za biološko raznovrstnost, ki pa je vse bolj ogrožena.

Razlogi za to so človek, ki neprestano širi svoj življenjski prostor, gradnja hidroelektrarn in krivolov v velikem obsegu. Pri WWF so zato že predlagali dolgoročno zaščito najbolj pomembnih območij za živalske in rastlinske vrste.

Zaščita je nujna, na reki je namreč načrtovana gradnja 150 hidroelektrarn. Med leti 1973 in 2009 je bilo na tem območju vsako leto uničenega približno 1,2 milijona hektarjev gozda. Potem ko je naravovarstvenikom gozdove nekako uspelo zaščititi, pa se je zelo razširil krivolov.