22. 11. 2021, 11:55 | Promocijska objava

3 koraki, s katerimi bodo podatki na vašem pametnem telefonu resnično varni

Promocijsko gradivo/SAMSUNG
3 koraki, s katerimi bodo podatki na vašem pametnem telefonu resnično varni (foto: Promocijsko gradivo/SAMSUNG)

Se zavedate, da je za nekatere mobilni telefon edina stvar, ki jo s sabo nosijo ves čas? Nekateri niti denarnice ne hranijo v žepu toliko časa kot mobilnik. Ampak – ali se zavedamo, da v čudežni škatlici nosimo tudi vse občutljive, osebne podatke? Kaj pa, ko varnost zataji? Kaj pa, če naš telefon sploh nima vgrajenega varnostnega sistema? Kako takrat poskrbeti za varnost naših podatkov? Stvar je pravkar postala resnejša kot smo si mislili, kajne?

Odgovorili smo na nekaj najpogostejših vprašanj, za katere smo prepričani, da vas bodo zanimala, in priznamo, da smo se tudi mi veliko naučili.

#1 Kako sploh poskrbeti za varnost naših podatkov?

Eden izmed načinov je, da izberete telefon, ki že ima vgrajeno varnostno platformo. Mobilni telefon znamke Samsung povezujemo z varnostno platformo Knox, s katero so podatki na varnem.
 
Vsi imamo v vsakodnevni uporabi več gesel in kako si jih zapomniti? Samsung Pass gesla ščiti z inovativno tehnologijo z biometrično avtentikacijo – prepoznava obraza ali bralnik prstnih odtisov. Če še nimate urejene vsaj ene od avtentikacije, predlagamo, da si to čimprej uredite!
 
Dejstvo je, da moderna tehnologija in sodobni življenjski slog vplivata na uporabo pametnih telefonov, katerih uporaba se je povečala za kar 70 %. Naši podatki niso več toliko hranjeni v papirni obliki, saj še redko kdo vse shranjuje v mape. Podatki so večinoma v elektronski obliki, kar so večja potencialna tarča različnih hekerjev ali kibernetskih kriminalcev in to je le eden od razlogov, da moramo poskrbeti za varnost naših podatkov.

#2 Ali je pametno na mobilni telefon naložiti plačilne kartice, mobilno banko in ostale osebne podatke?

Sicer so to zelo pomembni podatki, za katere ni dobro, da jih v roke dobi kakšen nepridiprav, ampak – brez njih ne moremo, kajne? In kako je najlažje? Da jih imamo ves čas pri roki – na našem mobilniku.
 
Pomembno je, da ima naprava naloženo dobro celostno zaščitno programsko opremo in dober primer tega je storitev Knox, ki jo ponuja Samsung. Če boste izbrali to, vam ni potrebno nameščati drugih zaščitnih programov, saj ponuja vse v enem in nikoli ne spi. Namreč deluje v realnem času, saj naši podatki nenehno krožijo. To pomeni, da so morebitni hekerji vedno v pripravljenosti in tukaj zablešči Samsung Knox, ki kot omenjeno že prej, nikoli ne spi. Vaši trenutki so varni v vsakem trenutku!
 
Zakaj omenjamo Samsung? Podjetje je resnično naredilo velik napredek z inovacijami varnostnih sistemov, ki varujejo naše podatke in so že vgrajeni v naprave.

Promocijsko gradivo/SAMSUNG


 
 
Če se odločite, da na telefon vnesete vse te podatke, se prepričajte, da imate:

  • samodejno zaklepanje naprave,
  • odklepanje naprave s prstnim odtisom ali skeniranjem obraza,
  • dostop do aplikacij zavarujte z močnimi gesli,
  • aplikacije nalagajte od znanih ponudnikov in
  • redno posodobljeno programsko opremo.

#3 Kaj pa, če izgubimo telefon? Ali hujše – nam ga ukradejo?

Resnično upamo, da se vam to ne bo naredilo, vendar v primeru da se, poskrbite, da ostanete mirni.
 
Če ste uporabnik Androidnih naprav kot je na primer Samsung, bo postopek toliko lažji. Potrebujete osebni računalnik ali drugo mobilno napravo, s katero je naš telefon povezan oziroma sinhroniziran. Preko te naprave lahko v trenutku zaklenemo vse podatke ali jih izbrišemo, s pomočjo Googlovih storitev lahko napravo tudi poiščemo. Storitev omogoča celo sprožitev zvoka, s katerim opozorimo na telefon.

NA KRATKO: 5 korakov, s katerimi zaščitimo svoje dragocene podatke! Začnite se jih posluževati že danes!
 
1.     Redno skrbite za sinhronizacijo mobilnega telefona z drugo napravo (Na primer: osebni računalnik ali drug mobilni telefon.). Prav tako omogočite funkcijo »Najdi mojo napravo«.
2.    Svoje podatke hranite v kopiji na oblaku ali drugi zanesljivi napravi (Na primer: na osebnem računalniku.).
3.    Gesla hranite na enem mestu, na primer Samsung Pass, ki naj bo zaščitev z biometrično avtentikacijo – prstni odtis ali prepoznava obraza.
4.    Omogočite samodejno zaklepanje naprave.
5.    Uporabljate naprave, ki imajo vgrajeno varnostno platformo. Predlagamo platformo Knox, ki jo podpira Samsung.

Preden se odločite, da vam bo to vzelo preveč časa, pomislite takole:

Da poskrbite za varnost, boste porabili le nekaj minut. Razmislite raje, koliko časa boste porabili, da po izgubi, kraji ali zlorabi podatkov stvari spravite v red, prekličete kartice ali ponovno pridobite vse pomembne podatke. In to se zgodi že zgolj s prenosom lažne aplikacije ali povezavo z nezaščitenim Wi-Fi omrežjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.