26. 3. 2014, 08:53 | Vir: Playboy

Akrapovičevi avtomobilski izpuhi: Uglašeno na moč

Akrapovič
Akrapovičevi avtomobilski izpuhi: Uglašeno na moč (foto: Akrapovič)

Kakor glasbeni virtuoz postane eno s svojim inštrumentom, tako voznik superšportnega avtomobila začuti popolno harmonijo, ko se zlije v eno z avtomobilom in v popolni zbranosti odpelje serijo razgibanih ovinkov.

Da voznik doseže to harmonijo, potrebuje avtomobil, ki se odziva na njegov sleherni ukaz, najsi gre še za tako majhen zasuk volana, dodajanje plina ali zavore. V svetu športnih avtomobilov velja zlato pravilo: nikoli ni dovolj moči ali preveč navora in nikoli ni dovolj majhna niti najmanjša teža. Vse to namreč močno vpliva na vozno dinamiko avtomobila in posledično na užitke, povezane z njim. Športni zvok navitega motorja pa k vsemu temu doda pravšnjo mero adrenalina. Za prave ljubitelje hitrosti in avtomobilov namreč ni lepše melodije na svetu kot takrat, ko motor zarenči s pravim jeznim zvokom, ki ga kar razganja od nestrpnosti, da spusti svoje 'konje' na plan. V iskanju popolnosti, najčistejšega zvoka, največje moči in najmanjše teže so v avtomobilski industriji pri Akrapoviču šli najdlje. V svoji moderni tovarn imajo laboratorij, v katerem lahko analizirajo najnovejše materiale, med drugim tudi titanove zlitine, ki jih skupaj z izdelovalci iz ZDA in Japonske razvijajo prav za določen izpuh, sodelujejo s priznanimi inštituti z vsega sveta in za povrh vsega iz svojega lastnega odpadka v supermoderni livarni reciklirajo titan in tako pridejo do sestavnih kosov izpuha, ki bi jih bilo sicer zelo težko, če ne skoraj nemogoče izdelati.

No, čeprav je njihova glavna surovina titan, ki je pol lažji od najkakovostnejše nerjavnega jekla, pa niso le kovinarji. Za povrh vsega imajo celo tovarno, v kateri izdelujejo sestavne dele izpuhov iz ogljikovih vlaken. Tudi tu so vodilni in tako kakovostnega karbona, kot pride izpod rok delavcev in robotov v Akrapoviču,
zlepa ne boste našli. Po triumfu v motociklizmu – izpuhi iz Ivančne Gorice so osvojili že 86 naslovov svetovnih prvakov –, se je Akrapovičev škorpijon v zadnjih letih dodobra uveljavil tudi na štirih kolesih. To je del njihove strategije in dolgoročnega načrta, pravi Igor Akrapovič, ki je ustanovitelj podjetja in blagovne znamke, po kateri Slovenijo pozna malodane ves športni avtomoto svet. Tudi tu žanjejo uspehe kot za stavo. Ker so dirke najboljši poligon za preizkušanje novih tehnologij in izdelkov, so v Akrapoviču navzoči skoraj povsod, kjer potekajo dirke na najvišji ravni. V formuli ena jih sicer trenutno ni, so pa nekoč že bili, a so uvideli, da jim veliko bolj koristijo informacije z, denimo, vztrajnostnih dirk, kjer so materiali obremenjeni do samih skrajnosti. S tako pridobljenimi spoznanji oplemenitijo izpušne sisteme, ki jih lahko na svoj avtomobil ali motocikel namesti vsakdo. Torej vesoljski materiali niso na voljo le zvezdnikom motošporta, ampak čisto vsem, ki se navdušujejo nad najsodobnejšo tehnologijo v motošportu. Svoji bogati zbirki lovorik so tako dodali serijo prestižnih zmag na legendarni dirki 24 ur Le Mansa, kjer tesno sodelujejo z Audijevo ekipo, pobrali so naslov prvaka v atraktivnem nemškem prvenstvu turnih avtomobilom DTM, kjer sodelujejo z dvema najhujšima tekmecema, Audijem in BMW-jem, in ne nazadnje so na nedavno končanem reliju Dakar s svojimi izpuhi opremili vse tri zmagovalne minije in tako najtežji dirki na svetu vtisnili svoj pečat ekstremne vzdržljivosti. 

V Playboyu imamo radi športne avtomobile, zato smo pripravili izbor, da lahko vsak najde kaj zase. Samo za lažje razumevanje še beseda ali dve o različnih izvedbah izpušnih sistemov. Najosnovnejša predelava je preprosta zamenjava izhodne odprtine izpuha, ki jim poznavalci pravijo tail pipes, ta izraz uporabljajo
po vsem svetu in s kakršnokoli slovensko primerjavo boste v družbi izpadli, no … malce smešno. Torej, tail pipes je predelava, pri kateri malenkostno pridobite športni zvok, predvsem pa izboljšate videz. Naslednja stopnja je zamenjava dušilcev, za kar je pri Akrapoviču na voljo serija Slip-On. Z njo lahko že pomembno prihranite pri teži, pridobite moč in navor ter seveda izboljšate zvok ter videz. Vrh ponudbe pomeni serija izpuhov Evolution, ki skoraj v celoti zamenja originalni izpušni sistem. Njegove značilnosti so izjemno majhna teža in posledično boljša vodljivost avtomobila na meji zmogljivosti ter ogromen prirastek moči in navora. Umetnina iz titana seveda ni poceni, a kdor želi le najboljše zase in za svoj športni avto, tu ne bo varčeval. 

V Akrapoviču so tudi poskrbeli, da vas organi pregona ne bodo vznemirjali zaradi preglasnega izpuha. Pri marsikaterem modelu avtomobila namreč ponujajo tudi izvedbo, kjer iz notranjosti avtomobila s pritiskom na gumb odprete lopute in s tem poln pretok ter dosežete največji prirastek moči. Za vožnjo po mestu, ali da ne zbudite sosedov, pa lepo po tihem vozite dalje. Na spletni strani www.akrapovic.com si lahko podrobneje ogledate, kaj vse izdelujejo za jeklene konjičke, predvsem pa lahko tudi poslušate, kako zveni avto skozi športno uglašene izpuhe. Pa zvočnike dajte na glas!

TEKST Peter Kavčič

FOTO Akrapovič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.