2. 2. 2019, 13:12 | Vir: STA

Američani so se mrazu skušali zoperstaviti tudi s prižganimi avtomobili v garaži

profimedia

Polarni mraz in snežna neurja so minuli teden na severu ZDA zahtevali najmanj 26 življenj. Hud mraz se je nenadoma umaknil in temperature se iz globokega minusa spreminjajo v plus. V Chicagu je bilo še v sredo minus 34 stopinj Celzija, danes pa napovedujejo plus štiri in v ponedeljek plus deset stopinj Celzija.

Zima je v osmih ameriških zveznih državah zahtevala 26 življenj, več sto ljudi je bilo poškodovanih. Ljudje so umirali zaradi mraza, ker so zmrznili, nekateri so umrli v prometnih nesrečah, bilo je tudi več srčnih napadov ali zadušitev.

V bolnišnicah v Illinoisu so obravnavali najmanj 220 primerov ozeblin in podhladitev, podobno je bilo tudi v drugih zveznih državah srednjega zahoda in severovzhoda ZDA.

Severovzhodno od Chicaga so v bolnišnico sprejeli 9-člansko družino, ki se je v hiši ogrevala s kurjenjem oglja, v eni od bolnišnic so sprejeli štiri moške, ki so se v garažah greli v prižganih avtomobilih.

Padajoči led s poslopij in vozil je povzročil več zlomov kosti in prometnih nesreč. Velika večina prebivalcev pa je ostala nepoškodovana, saj se med polarnim mrazom zadrževali na toplem in varnem.

V petek so se temperature že začele dvigati in v Chicagu ter Minneapolisu je bilo le še minus šest stopinj Celzija. V New Yorku, kjer je bilo v četrtek minus 16 stopinj Celzija, za ponedeljek že napovedujejo sončno vreme in plus 11 stopinj, v torek pa celo plus 13 stopinj. 

Vremenskim razmeram so najbolj izpostavljeni ljudje brez strehe nada glavo, a se najdejo tudi dobrotniki, ki jim pomagajo. Neznani človekoljub je plačal hotelsko namestitev za 70 ljudi, ki so postavili šotore na Roosveltovi ulici. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.