8. 10. 2019, 12:37 | Vir: STA

Američani vsako leto porabijo več časa za pot na delo in domov

profimedia

Podatki ameriškega urada za popis prebivalstva, ki jih objavlja Washington Post, kažejo, da Američani porabijo vse več časa za pot na delo in domov. To je čas, ki bi ga lahko koristneje porabili tako v službi kot doma. Lani se je povprečen Američan vozil v službo in nazaj domov 27 minut, kar je dve minuti več kot leta 2009.

Tipičen vozač danes porabi za pot 20 minut več na teden kot pred desetletjem, kar v letu dni znese 17 ur. Od leta 1980 se je pot na delo in domov podaljšala za celo uro. Lani je povprečen Američan za pot na delo in domov porabil 225 ur.

Povprečno eno uro se je lani v službo peljalo deset odstotkov ameriških delavcev, leta 2010 pa je toliko za eno smer porabilo osem odstotkov delavcev. Lani se je v službo in domov več kot 90 minut vozilo 4,3 milijona delavcev, kar je milijon več kot leta 2010.

Mesta postajajo predraga ali so nevarna, infrastruktura propada in ljudje se selijo v predmestja in naprej. Dolga vožnja v službo in domov ima številne škodljive posledice. Ljudje so manj fizično aktivni, postajajo pretežki, imajo visok krvni tlak, njihovi otroci imajo duševne težave in tako naprej.

Dobra posledica pa je, da se vse več ljudi hkrati odloča za delo od doma, kar je seveda odvisno od delodajalca. Lani je bilo takih v ZDA sicer le pet odstotkov. Študije kažejo, da so delavci od doma bolj zadovoljni z delovnim mestom in bolj produktivni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.