3. 12. 2020, 12:29 | Vir: STA

AMZS za dva od 18 otroških varnostnih sedežev odsvetuje nakup

Tamino Petelinšek/STA

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je v jesenskem delu vsakoletnega testa otroških varnostnih sedežev pod drobnogled vzela 18 sedežev, namenjenih otrokom vseh starosti. Od 18 preskušenih sedežev jih je devet dobilo oceno dobro, sedem zadovoljivo, dva pa sta se pri enem od ocenjevalnih meril odrezala tako slabo, da AMZS njun nakup odsvetuje.

Negativno oceno sta dobila sedeža Babystyle Oyster Capsule in Babystyle Oyster Capsule + Duofix Isofix Base.

V testu, ki so ga opravili v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in organizacijami za varstvo potrošnikov, so bili prvič doslej na preskusu samo sedeži, ki so homologirani po standardu ECE R 129, med njimi pa ni bilo nobenega, ki bi bil homologiran po starem standardu R 44, ki je sicer še vedno veljaven, so v sporočilu za javnost pojasnili na AMZS.

Ob tem so povzeli besede odgovornega urednika Motorevije Blaža Poženela, da so omenjeni neodvisni testi v vse večji poplavi izdelkov na trgu in informacij na spletu izjemno pomembni, saj zagotavljajo verodostojne podatke o izdelkih, na ta način pa pripomorejo k lažji nakupni odločitvi.

Test otroških sedežev, ki ga opravi AMZS, se začne s skrbnim postopkom skritega nakupa sedežev pri različnih prodajalcih po vsej Evropi, "kar je zagotovilo, da preskusimo točno takšne sedeže, kakršni so naprodaj v trgovinah", je poudaril Poženel.

V raziskovalnem laboratoriju nato preskusijo udobje in ergonomijo sedežev, pa tudi upravljanje z njimi, namestitev v avto, potek varnostnih pasov, kakovost prevlek in številne druge lastnosti. Sedeže pošljejo tudi v specializirane kemične laboratorije, kjer strokovnjaki iščejo morebitne škodljive kemične snovi, ki bi bile lahko nevarne za otrokovo zdravje. Na koncu sledijo še preskusni trki, kjer sedeže vpnejo v školjko avtomobila in opravijo več preskusnih trkov.

"Ko sedež prestane vse teste, dobi ustrezno skupno oceno oziroma priporočilo," je še navedel Poženel, ki je rezultate tokratnega testa ocenil kot dobre. Pri tem je izpostavil, da so merila na testih AMZS precej strožja od zakonskih predpisov. Poženel pred nakupom novega otroškega varnostnega sedeža sicer staršem svetuje še, naj poleg rezultatov testa preverijo, če lahko izbrani sedež sploh namestijo v svoj avto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.