1. 4. 2020, 11:27 | Vir: STA

Avtomobilska industrija hiti izdelovati ventilatorje za zdravstvo

profimedia

Svetovni avtomobilski proizvajalci so se v luči upada prodaje zaradi pandemije koronavirusa odločili svoje znanje in kapacitete preusmeriti v pomoč zdravstvenemu sektorju. Proizvajati namreč želijo ventilatorje, ki v primeru težav s pljuči rešujejo življenja, a jih po svetu močno primanjkuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška avtomobilska proizvajalca General Motors in Ford, francoska PSA in Renault ter celo inženirji Formule 1 so se odločili pomagati zmanjšati pomanjkanje ventilatorjev v svetu.

Preusmerjanje tovarn sicer obuja spomine na drugo svetovno vojno, ko je globalna industrija pospešeno izdelovala tanke in bojna letala.

Ameriški predsednik Donald Trump je sam uporabil vojno analogijo in tako pozval avtomobilsko industrijo k pomoči zdravstvu. Medtem je z uporabo zakona iz 50. let prejšnjega stoletja prisilil eno od tovarn velikana General Motors, da se je lotila izdelave ventilatorjev.

V Franciji je medtem nastal konzorcij industrijskih podjetij, v katerem sta tudi PSA in dobavitelj delov za avtomobilsko industrijo Valeo, ki bo do sredine maja izdelal 10.000 ventilatorjev, je v torek napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Mercedes je medtem prosil svojo ekipo v tekmovanju Formula 1, da naj se loti dela in pomaga zdravstvu. Inženirji so sestavili manj invazivno respiratorno napravo, s pomočjo katere bi ventilatorji s cevkami in možnostjo doziranja zdravil ostali prosti za najhujše primere. Ekipa s šestimi naslovi svetovnega prvaka bi lahko proizvedla okoli 1000 enot dnevno, pri čemer ji je pomoč obljubilo še šest drugih ekip iz Formule 1.

Nekateri sicer ob vstopanju avtomobilske industrije v svet zdravstvene opreme dvigujejo obrvi. Nevladna organizacija Bilten atomskih znanstvenikov je tako v enem od nedavnih člankov opozorila, da avtomobilski proizvajalci niso najbolje opremljeni za sestavljanje te opreme.

"Ventilatorji so morda podobni črpalkam in klimam, ki jih uporabljajo v avtomobilih, a le redki avtomobilski proizvajalci izdelujejo svoje - večinoma jih kupujejo od specializiranih dobaviteljev," je zapisala skupina. Ob tem so avtomobilski proizvajalci še vedno močno odvisni od dobave delov iz tujine, ki pa je trenutno zelo negotova.

Avtomobilski proizvajalci sicer vztrajajo, da bodo zmogli. Renault je tako svojemu tehničnemu centru na obrobju Pariza naložil razvoj prototipa z uporabo najnovejše tehnologije, vključno s 3D-tiskom. V Formuli 1 so poudarili, da so v sodelovanju z univerzitetnimi strokovnjaki od prvega srečanja do proizvodnje prve naprave potrebovali manj kot 100 ur.

Francosko združenje avtomobilskih proizvajalcev je sicer prav danes sporočilo, da se je prodaja novih avtomobilov v Franciji marca glede na tretji mesec lanskega leta znižala za več kot 72 odstotkov, na letni ravni pa ji grozi 20-odstotni padec. "To je zgodovinsko. Takega padca še nismo videli," je poudaril tiskovni predstavnik združenja Francois Roudier.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.