A. B. | 20. 10. 2022, 16:35 | Vir: Avtomagazin

Bodo že naslednje leto vinjete občutno dražje? Pristojni napovedujejo podražitve

Profimedia/Dars.si/fotomontaža

Cena vinjet, s katerimi se lahko zapeljete po slovenskih avtocestah, je zadnjih osem let enaka. A Dars si že več let prizadeva, da bi bile te višje. Že prihodnje leto se nam namreč lahko obetajo spremembe. 

Od leta 2014 se v Sloveniji vrednost vinjet za vožnjo po avtocestah ni dvignila niti za en cent. Letna vinjeta za motocikliste že osem let znaša 55 evrov, za osebne avtomobile 110 evrov, za kombije z najvišjo dovoljeno maso 3500 kilogramov in + z višino nad sprednjo osjo 130 centimetrov ali več pa 220 evrov.

S prihodnjim letom se utegnejo ti zneski nekoliko dvigniti.

Na dvig opozorili že pristojni 

Na ta dvig je septembra v intervjuju za časnik Dnevnik opozoril tudi predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Ta je tedaj razkril, da se Dars že zdaj sooča s težavami pri zagotavljanju sredstev za plačila naložb. Iz naslova prodaje vinjet in cestninjenja tovornih vozil namreč zdaj pokrijejo le 85 odstotkov stroškov, pri čemer tovrstni prihodki predstavljajo 95 odstotkov vseh prihodkov družbe.

Prav zato se pri Darsu že dlje časa zavzemajo, da bi jim vlada odobrila dvig cene vinjet, vendar je predlog v minulih letih vsakokrat naletel na gluha ušesa. Letos pričakujejo, da bo rezultat tako zaradi napovedanih višjih stroškov kot splošne draginje in inflacije nekoliko drugačen.

Arhiv AM

Predlog še ni bil dan v javno obravnavo 

Predlog za spremembo cen vinjet je bil na ministrstvo za infrastrukturo podan že pred časom, z ministrstva pa za zdaj odgovarjajo, da predlog o spremembi cen še preučujejo in zato še ni bil dan v javno obravnavo.

Če bo do podražitve prišlo, po Hajdinjakovih besedah lahko pričakujemo, da se bo cena letnih vinjet za osebna vozila s 110 evrov dvignila na 120 evrov.

Iz tega lahko sklepamo, da bo cena vinjet za kombije 'poskočila' na 230 oziroma 240 evrov, cena letne vinjete za motorna kolesa pa na 60 evrov. Vsekakor bodo nove cene – če bo prišlo do sprememb – znane še pred koncem leta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.