19. 1. 2021, 12:37 | Vir: STA

Boeingova letala 737 max se vračajo tudi v evropski zračni prostor

Xinhua/STA

Evropska agencije za varnost v letalstvu (EASA) bo predvidoma že prihodnji teden Boeingovim letalom 737 max ponovno dovolila polete. Od prizemljitve letal po dveh tragičnih nesrečah v Indoneziji in Etiopiji mineva 22 mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

"Kar se tiče nas, bodo letala max 737 lahko ponovno letela prihodnji teden," je dejal direktor EASA Patrick Ky. Med video konferenco, ki jo je organiziralo nemško združenje letalskih novinarjev, je Ky izpostavil, da je Boeing izpolnil vse njihove zahteve.

Letala max 737 so prizemljena vse od marca 2019, potem ko je v dveh nesrečah v Indoneziji leta 2018 in v Etiopiji leto dni pozneje umrlo 346 ljudi.

Preiskovalci nesreče so ugotovili, da je nesrečama botrovala napaka v sistemu za avtomatsko krmiljenje letala, kar je podjetje pahnilo v hudo krizo. Samo lani je bilo po navedbah AFP odpovedanih 650 naročil za omenjen tip letala.

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) je vrnitev letal v promet že odobrila, in sicer novembra lani. Letalske družbe so morale pred tem uvesti ustrezne popravke računalniške opreme ter dodatno izuriti pilote.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.