2. 2. 2021, 15:05 | Vir: STA

Bruselj odobril pet milijonov državne pomoči za Fraport Slovenija

Profimedia
Bruselj odobril pet milijonov državne pomoči za Fraport Slovenija (foto: Profimedia)

Evropska komisija je odobrila pet milijonov evrov državne pomoči za družbo Fraport Slovenija. Gre za neposredna nepovratna sredstva za nadomestilo škode, ki jo je družba kot upravljavka Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana utrpela med 17. marcem in 30. junijem lani zaradi izbruha pandemije covida-19, so sporočili v komisiji.

Ukrep vključuje mehanizem za vračilo sredstev, ki zagotavlja, da bo treba državi vrniti vsak znesek državne pomoči, ki bi presegel višino dejanske škode, so pojasnili v komisiji. Shemo so potrdili, ker izpolnjuje pogoje, določene v začasnem okviru za državne pomoči.

Vlada je državno pomoč Fraportu Slovenija potrdila v začetku decembra lani. Pet milijonov evrov, kolikor znaša državna pomoč, predstavlja okoli 33 odstotkov škode, ki jo bo po izračunih zaradi epidemije utrpel Fraport.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je osrednje slovensko javno letališče za mednarodni zračni promet in je opredeljeno kot infrastrukturni objekt državnega pomena. Preko njega poteka približno 97 odstotkov celotnega letalskega potniškega prometa v Sloveniji, je navedla vlada ob potrditvi ukrepa.

Fraport Slovenija ocenjuje, da bo zaradi covida-19 število prepeljanih potnikov upadlo za 80 odstotkov. Trenutno podjetje dosega 18 odstotkov števila prepeljanih potnikov glede na leto 2019, zato izvaja številne varčevalne ukrepe v smeri zniževanja stroškov materiala in stroškov dela.

Državna pomoč, ki jo bo podjetje porabilo za zagotavljanje likvidnosti oziroma pokrivanje tekočih operativnih stroškov in nujnih naložb, bo bistvena za zagotavljanje njegovega nadaljnjega infrastrukturnega razvoja in obratovanja letališča.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.