23. 7. 2021, 06:00 | Vir: STA

Daimler predstavil načrte za popoln prehod na električna vozila do leta 2030

Profimedia

Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler bo do konca desetletja namenil 40 milijard evrov za popoln prehod na električna vozila znamke Mercedes-Benz. Kot so sporočili iz podjetja, bodo do leta 2025 razvili električno različico vseh modelov in odprli osem proizvodnih obratov za baterije, ki bodo omogočile prehod.

"Mercedes-Benz bo v tem desetletju pripravljen postati povsem električen," so pri podjetju zapisali v današnji predstavitvi, a pri tem dodali opozorilo, da "tam, kjer to dopuščajo razmere," je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pri Daimlerju so danes predstavili ambiciozno strategijo, ki do leta 2025 predvideva električno različico vseh modelov in obljubo, da bodo vse nove avtomobilske platforme od tega leta dalje samo električne.

Za potrebe prehoda na električna vozila pri Daimlerju načrtujejo odprtje osem proizvodnih obratov za baterije. Obenem nameravajo uporabiti enotno baterijsko platformo za več kot 90 odstotkov prihodnjih vozil.

"Prehod na električna vozila postaja vse hitrejši - še posebej v segmentu luksuznih vozil, kamor Mercedes-Benz sodi," je v sporočilu za javnost dejal izvršni direktor Ola Kallenius.

Kot je pojasnil, je njihova glavna naloga v tej transformaciji prepričati potrošnike s prepričljivimi izdelki.

V podjetju si prizadevajo za splošno povečanje učinkovitosti, s ciljem, da bi z enim polnjenjem zagotovili dejanski doseg vožnje več kot 1000 kilometrov.

Evropska komisija je minuli teden predstavila načrte za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida v prometu. Po letu 2035 si tako želijo vozni park v Evropi brez izpustov, prevladovala naj bi električna vozila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.