19. 4. 2021, 07:59

Do nedelje bo potekla preventivna akcija nadzora hitrosti na slovenskih cestah

Shutterstock

Neprilagojena hitrost je v Sloveniji še vedno med glavnimi vzroki nastanka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo danes začenja nacionalno preventivno akcijo nadzora prometa Hitrost. Potekala bo do nedelje.
 

Namen takih akcije je zmanjšanje števila voznikov z neprilagojeno hitrostjo na cestah. Kadar potekajo nadzori, vozniki navadno zmanjšajo hitrost vožnje. Dolgoročna želja policije in Agencije za varnost prometa pa je, da bi vozniki te navade obdržali tudi, ko ni poostrenih nadzorov.

Slovenska policija se bo v sredo priključila tudi 12-urnemu izvajanju nadzora, ki jo koordinira Evropska mreža prometnih policij ROADPOL. Vanjo bo vključenih več držav Evropske unije. Nadzor se bo začel ob 6. uri, lokacije pa bodo objavljene na spletni strani policije.

Kljub temu da je bilo v letu 2020 zaradi epidemije covida-19 na cestah manj prometa kot prejšnja leta, so ugotovili 116.180 kršitev vožnje s previsoko hitrostjo. To je skoraj 2000 več kot leta 2019.

Letos so do 12. aprila ugotovili 37.577 kršitev zaradi prehitre vožnje. Od teh je 514 primerov vodilo v prometne nesreče. V enakem obdobju lani je bilo 711 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. V letošnjem letu torej beležijo 28-odstotno zmanjšanje.

Lani je zaradi prehitre vožnje umrlo 27 ljudi. Letos do začetka aprila je bilo sedem smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa tri. Podatki iz let 2019 in 2020 kažejo na to, da se tretjina vseh smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti zgodi ponoči.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.