26. 6. 2020, 00:00

Dunajsko središče morda kmalu brez avtomobilov

Regina Hügli

Dunaj želi v boju proti podnebnim spremembam prvo okrožje zapreti za promet. Tako bi središče avstrijske prestolnice postalo prvo v nemško govorečem prostoru s ciljem trajnostnega zmanjševanja prometa.

V času podnebne krize so resni in pogumni ukrepi izredno pomembni, saj promet povzroča kar 40 odstotkov ogljičnih izpustov v mestu Dunaj, opozarja podžupanja Birgit Hebein. S predsednikom prvega okrožja Markusom Figlom sta v juniju začrtala pričetek časa brez izpušnih plinov in brez avtomobilov. »Izvedli smo obsežen postopek s vključevanjem javnosti in številne pogovore znotraj okrožja, s pomočjo katerih smo izdelali celovit prometni koncept za središče mesta,« je razložil Figl.

Še pred jesenskimi volitvami želijo promet omejiti na stanovalce, javni prevoz, taksije, invalidne osebe, kolesa, dostavo in zaposlene v tem okrožju, ki drugače ne morejo dostopati do delovnega mesta. Tako bodo bistveno zmanjšali predvsem tranzitni promet, saj predvidevajo, da bo upad prometa tako kar 30-odstoten. Načrt poleg tranzitnega v veliki meri omejuje tudi statični promet, saj bi lahko v tem območju parkirali le stanovalci, invalidne osebe in dostavljavci.

»Še posebej me veseli, da s tem okoljevarstvenim ukrepom upoštevamo potrebe ljudi in ustvarjamo prostor za sprehode, nakupe, tek in druženje,« je še dodala podžupanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.