4. 8. 2020, 14:20 | Vir: STA

Easyjet v trimesečju s pričakovano izgubo, v družbi z optimizmom zrejo v prihodnost

Tamino Petelinšek/STA
Easyjet v trimesečju s pričakovano izgubo, v družbi z optimizmom zrejo v prihodnost (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Britanski nizkozenovni letalski prevoznik Easyjet je v trimesečju, ki se je sklenilo konec junija, pričakovano beležil izgubo, saj je bila večina njihovih letal v tem času prizemljenih. Kljub temu pa v družbi z optimizmom zrejo v prihodnost in pričakujejo postopno okrevanje sektorja, ki ga je prizadela pandemija covida-19.

Izguba pred davki je v trimesečju, tretjem poslovnem četrtletju za družbo, dosegla 324,5 milijona funtov (355 milijonov evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP. V enakem obdobju lani je imela družba 174 milijonov funtov dobička (193 milijonov evrov).

Easyjet je v omejenem obsegu 15. junija znova vzpostavil letalske povezave in optimistično pričakuje nadaljevanje leta.

"Rezervacije za preostanek poletja so boljše od pričakovanj, zato smo se odločili, da povečam število letov na približno 40 odstotkov kapacitet," je dejal izvršni direktor Johan Lundgren. Doslej so imeli zapolnjenih le okrog 30 odstotkov kapacitet.

Easyjet, ki je letala prizemljil 30. marca zaradi pandemije, je sicer v zadnjih dveh tednih junija prepeljal 117.000 potnikov, medtem ko je lani med aprilom in junijem več kot 26 milijonov potnikov. Po zadnjih podatkih so imeli julija dva milijona potnikov.

Zaradi manjšega povpraševanja so bili sicer prisiljeni v odpuščanje, delo naj bi izgubilo 4500 zaposlenih oz. tretjina vseh zaposlenih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.