17. 9. 2021, 06:00 | Vir: STA

Evropski teden mobilnosti obeležujejo v okoli 3000 mestih

Hina/STA

Evropski teden mobilnosti, v katerem sodelujejo številne slovenske občine, obeležujejo tudi drugod po Evropi in širše. Po podatkih Evropske komisije aktivnosti pripravljajo v okoli 3000 mestih v približno 50 državah. Letošnja kampanja je 20. po vrsti, v Bruslju pa so ob jubileju pripravili virtualni muzej, v katerem predstavljajo njene učinke.

Evropski teden mobilnosti se je začel včeraj, trajal pa bo do 22. septembra. Letos poteka pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. Ljudi kot vsako leto nagovarja k trajnostnim oblikam mobilnosti. Kampanja podpira tudi promocijo javnega potniškega prometa kot varnega, učinkovitega, cenovno dostopnega in z manj izpusti.

Evropski teden mobilnosti je že 20. po vrsti, kar so v Bruslju obeležili z odprtjem virtualnega muzeja. V njem predstavljajo zgodovino projekta in pozitivne učinke, ki jih je prinesla kampanja. Predstavljen je tudi evropski zeleni dogovor - časovni načrt za vzpostavitev trajnostnega gospodarstva EU.

"Čist, pameten in odporen prometni sistem je jedro našega gospodarstva in osrednjega pomena za življenje ljudi," je ob začetku letošnjega evropskega tedna mobilnosti poudarila komisarka za promet Adina Valean. Ponosna je, da bo 3000 mest po Evropi, pa tudi širše, predstavilo varne in trajnostne načine potovanja in skupnostim pomagalo, da v teh težkih časih ostanejo povezane.

Med aktivnostmi, ki jih bodo izvedla evropska mesta, so v Bruslju izpostavili akcijo v Haagu, kjer bodo zbirali zapuščena kolesa po mestu in jih podarili ljudem, ki si koles ne morejo privoščiti. V Trelleborgu na Švedskem medtem denimo pripravljajo veliko razstavo električnih in hibridnih avtomobilov ter električnih koles.

V nemškem Bremnu bodo več parkirišč spremenili v parke, kjer se bodo občani lahko družili. Organizirali bodo tudi nočni potujoči kino. Platno bodo po mestu vozili s kolesom, na različnih lokacijah pa bodo občanom predstavili filme, ki izpostavljajo letošnjo temo evropskega tedna mobilnosti.

Pozivu jubilejnega 20. Evropskega tedna mobilnosti se je odzvalo tudi rekordnih 84 občin po vsej Sloveniji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.