17. 2. 2021, 18:30 | Vir: STA

Ford bo za izdelavo električnih avtomobilov v Nemčiji namenil milijardo dolarjev

Xinhua/STA

Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford bo namenil eno milijardo evrov za investicijo v Nemčiji, kjer bo izdeloval električne avtomobile. Do leta 2030 želijo proizvodnjo avtomobilov tako spremeniti, da bodo v Evropi po tem letu prodajali le še električna osebna vozila. Po letu 2026 pa bodo vsa v Evropi prodana vozila brez emisij.

Po letu 2026 bo Ford po napovedih v Evropi prodajal le še električna in hibridna vozila, poročajo tuje tiskovne agencije. V Kölnu bodo nadgradili obstoječo tovarno, z investicijo v višini ene milijarde dolarjev pa želijo ustvariti "električno prihodnost".

Električna vozila bodo v prenovljeni tovarni začeli izdelovati leta 2023.

V EU sicer lani uveljavljena zakonodaja določa, da morajo novi avtomobili izpolnjevati strožje kriterije, med drugim lahko v zrak izpustijo največ 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Če tega ne izpolnjujejo, bodo proizvajalcem naložene visoke kazni. Poleg tega morajo avtomobilski proizvajalci precej povečati delež prodanih električnih in hibridnih vozil.

Nemški volkswagen je prejšnji mesec sporočil, da je emisije ogljikovega dioksida na letni ravni pri avtomobilih že zmanjšal za 20 odstotkov, predvsem na račun večje prodaje električnih vozil v Evropi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.