8. 4. 2021, 11:26 | Vir: STA

Francoske železnice bodo v vozni park dodale 12 vlakov na vodikov pogon

Xinhua/STA

Francoski železniški operater SNCF namerava vozni park obogatiti z 12 vlaki na vodikov pogon. Čez dve leti naj bi jih testirali v štirih regijah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlake bodo izdelali v francoskem Alstomu, vozili pa naj bi na vodikov ali električni pogon, kjer bo infrastruktura to omogočala.
 

Kot skupno sporočilo SNCF in Alstoma povzema AFP, naj bi vlaki na vodikov pogon z enkratnim polnjenjem dosegli razdalje do 600 kilometrov. Z njihovim testiranjem naj bi začeli leta 2023, v vozni park pa naj bi jih vključili dve leti pozneje.

Pogodba med francoskimi železnicami in Astomom za prvih 12 vlakov je vredna 190 milijonov evrov. Kompozicije bodo lahko prepeljale 218 potnikov.

Alstom je prve prototipe vlakov testiral že pred tremi leti v Nemčiji, nato je z 41 naročili 72-metrov dolgih vlakov začel z izdelavo v komercialne namene.

V SNCF so zapisali, da gre za nov korak na poti zelenega preoblikovanja javnega prevoza. Trenutno imajo v voznem parku 1100 regijskih hitrih dizelskih vlakov, ki jih nameravajo iz prometa izločiti do leta 2035.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.