16. 1. 2017, 13:18 | Vir: STA

Gabriel Trumpu o tem, zakaj na nemških cestah ni ameriških avtomobilov: "ZDA bodo morale pač proizvajati boljše avtomobile!"

profimedia

Nemški podkancler in gospodarski minister Sigmar Gabriel je danes dejal, da bi uvedba 35-odstotnega davka na uvoz nemških vozil ameriški industriji močno škodovala. S tem se je odzval na napovedi bodočega ameriškega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da bodo ZDA koncernu BMW naložile visoke dajatve, če bo svojo tovarno zgradil v Mehiki namesto v ZDA.

Ameriška avtomobilska industrija bo v primeru uvedbe 35-odstotnega davka na uvoz nemških vozil slabša, šibkejša in dražja, je v intervjuju za časnik Bild dejal Gabriel. Dodal je, da bi uvedba višjih dajatev na avtomobilske dele prizadela tudi ameriške proizvajalce avtomobilov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump za nemški BMW pripravlja višje davke!

Trump je v nedeljskih intervjujih za britanski Times in nemški Bild napovedal, da bodo ZDA avtomobilskemu proizvajalcu BMW naložile visoke dajatve, če ne bo opustil svojih načrtov za gradnjo tovarne v Mehiki namesto v ZDA. Pri BMW so se na to že odzvali in sporočili, da gradnja tovarne v mestu San Luis Potosi poteka po načrtih in naj bi bila dokončana leta 2019.

Vozila serije 3, ki naj bi jih tam izdelovali, bodo po navedbah tiskovnega predstavnika BMW namenjena globalnemu trgu, in ne le ameriškemu. Kot je poudaril, je družba neto izvoznik iz ZDA, pri čemer je izpostavil njihovo največjo tovarno na svetu, ki se nahaja prav v ameriški zvezni državi Južna Karolina. Ta je lani proizvedla več kot 400.000 vozil ter neposredno ali posredno podprla skoraj 70.000 delovnih mest.

Minister Gabriel: Prizadelo bo tudi vas!

Trump je v intervjujih izrazil nezadovoljstvo nad dejstvom, da je na newyorških ulicah videti več nemških vozil kot ameriških na nemških cestah. Gabriel je v odzivu na to dejal, da "bodo morale ZDA proizvajati boljše avtomobile", če želijo to spremeniti. "Ne pomaga, če oslabiš druge, s tem sam ne boš krepkejši," je poudaril.

Kot je dejal, pričakuje, da bo Trump po petkovi prisegi za predsednika spremenil svoje odločitve, saj bo takrat "ugotovil, kako raznolike so gospodarske povezave med ZDA in Nemčijo. "Moj nasvet je, da ni smiselno paničariti. Ne le Nemci, ampak Evropejci kot celota nismo kar tako izigrani z njegove strani. Mi sami imamo nekaj, kar lahko damo na mizo," je še dejal Gabriel.

Pred BMW napadale že Toyoto in Forda

Trump je s podobnimi grožnjami v minulih tednih med drugim napadel že Toyoto, ki prav tako načrtuje gradnjo tovarne v Mehiki. Oster je bil tudi do tovrstnih načrtov Forda, pri čemer pa so se mu grožnje z visokimi dajatvami obrestovale, saj si je Ford premislil in bo tovarno zgradil v ZDA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.