12. 8. 2020, 14:01 | Vir: STA

Gradnja novega terminala na brniškem letališču teče po terminskem planu

Profimedia
Gradnja novega terminala na brniškem letališču teče po terminskem planu (foto: Profimedia)

Fraport Slovenija je v okviru projekta izgradnje novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana v teh dneh izbral tudi izvajalca za dobavo in montažo notranje opreme terminala. To je podjetje Kolpa Invest, ki je s skoraj 289.000 evri podalo najugodnejšo ponudbo. Gradnja terminala se medtem nadaljuje skladno s terminskim planom.

Na javni razpis za dobavo in montažo notranje opreme na novem terminalu, ki je bil objavljen 17. junija, je prispelo sedem ponudb. Po postopku oddaje naročila male vrednosti s pogajanji je Fraport Slovenija kot najugodnejšega ponudnika izbral Kolpa Invest, ki bo naročilo izvedel za 288.550 evrov. Ponudnik Igor Končina Inženiring je sicer podal ekonomsko ugodnejšo ponudbo, a je od nje odstopil.

Odločitev o oddaji naročila je bila sprejeta 10. avgusta, nanjo pa je v petih dneh od objave možno podati zahtevek za revizijo. Zaključek izvedbe del, povezanih z dobavo in montažo notranje opreme terminala, je skladno s terminskim planom predviden v prvi polovici prihodnjega leta.

Fraport Slovenija je z izgradnjo novega potniškega terminala oziroma z razširitvijo obstoječega pričel julija lani, v uporabo pa bo predvidoma predan do poletja 2021, ko bo Slovenija prevzela polletno predsedovanje Svetu EU. Kot so za STA pojasnili v Fraportu Slovenija, dela tečejo skladno s terminskim planom.

Dela izvaja izbran izvajalec GIC gradnje iz Rogaške Slatine. Zaključena je betonska konstrukcija in dokončani strešni plošči nad obema etažama. Trenutno se nameščajo steklene in panelne fasade, v izvedbi so elektro in strojne inštalacije ter odvodnjavanje objekta.

V notranjosti so začeli fazno izdelovati betonske zaključne tlake, v teku so tudi pripravljalna dela za ureditev komercialnih površin in dela za ureditev dodatnega izhoda iz čakalnic na ploščad. Septembra sledi nameščanje opreme sortirnice prtljage. Montaža notranje opreme in namestitev preostale tehnološke opreme pa sta predvideni v prvi polovici leta 2021.

Investicija vredna preko 20 milijonov evrov

Z investicijo, ki je skupaj vredna preko 20 milijonov evrov, bo letališče na potniškem terminalu pridobilo 10.000 kvadratnih metrov novih površin. Urejena bo nova odhodna hala, v kateri bo skupaj 23 okenc za prijavo na let in pet linij za varnostne preglede, pa tudi nova sortirnica prtljage, velika brezcarinska trgovina, nov poslovni salon, prenovljena bo tudi gostinska ponudba in promocijske površine.

Fraport Slovenija z investicijo nadaljuje kljub drastičnemu upadu letalskega prometa, ki je posledica pandemije covida-19. Kot poudarja poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, je novi terminal ključen za dolgoročno prihodnost letališča. Nova epidemiološka realnost bo namreč od letališč zahtevala tudi več prostora in višjo kakovost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.