15. 2. 2021, 12:20 | Vir: STA

Grški ladjar svojo največjo ladjo poimenoval Neptune Koper

Kristjan Stojaković

V koprsko pristanišče je v nedeljo priplula ladja, ki jo je ladjar Neptune Lines poimenoval Neptune Koper. Gre za specializirano ladjo za vozila (ro-ro), največjo v floti tega grškega ladjarja. Ta se je za ime Koper odločil na podlagi odličnega sodelovanja z Luko Koper, so danes sporočili iz družbe.

Po letu 2012, ko je Splošna plovba prodala svojo ladjo za razsute tovore z imenom Koper, je to edina tovorna ladja, ki bo ime slovenskega pristaniškega mesta popeljala širom po Sredozemlju. Ladja bo prevažala avtomobile med Koprom in turškimi pristanišči ter bo v Kopru prisotna vsak drugi teden.

Ladja Neptune Koper je bila sicer zgrajena leta 2004 in je pod imenom Nocc Kattegat v Koper plula že od leta 2016, ko jo je Neptune Lines najel in vključil v svoj servis. Ladja, ki lahko naenkrat prepelje 5380 vozil, bo še naprej plula v rednem servisu Neptune Lines na relaciji Koper - Efesan - Derince - Yenikoy - Borusan - Pirej, registrirana pa je pod zastavo Malte.

"Z imenom želimo počastiti naše dolgoletno sodelovanje s pristaniščem Koper in dragoceno partnerstvo z njegovimi zaposlenimi, česar se nadejamo tudi v prihodnosti," je ob prihodu ladje z novim imenom povedala predsednica in generalna direktorica ladjarja Neptune Lines Melina Travlos.

Slovesnemu prihodu ladje, ki nosi ime Koper, sta v nedeljo prisostvovala tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in koprski župan Aleš Bržan. "Preimenovanje ladje v Koper je za nas velika čast in potrditev dobrih poslovnih odnosov z ladjarjem, ki pripelje skoraj polovico letnega pretovora vozil," je ob tem poudaril Zadel.

Lani je Luka Koper po Zadelovih besedah kljub epidemiji covida-19 pretovorila več kot 617.000 vozil in s tem rezultatom tudi krepko prehiteli dva do sedaj največja avtomobilska pristanišča na evropski strani Sredozemlja, Barcelono in Valencio.

Zadel si v prihodnje obeta rast pretovora vozil predvsem na račun povečevanja pristaniških zmogljivosti. Lani je Luka Koper za potrebe avtomobilskega terminala zgradila novo privezno mesto (na njem je danes privezana tudi ladja Neptune Koper) ter nove železniške tire v zaledju tretjega bazena. V prvi polovici leta pa bodo predali namenu novo garažno hišo za 6000 vozil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.