25. 6. 2018, 14:46 | Vir: STA

Harley Davidson bo s selitvijo dela proizvodnje iz ZDA omejeval škodo, ki so posledica uvedbe ameriških carin!

profimedia

Proizvajalec motornih koles Harley Davidson je sporočil, da bo del proizvodnje preselil iz ZDA, da bi se izognil višjim carinam, ki jih je kot odziv na ameriške uvedla EU. Kot so pojasnili, bi lahko finančne posledice odločitve unije dosegle sto milijonov dolarjev letno. Gre za eno prvih podjetij, ki je javno razkrilo posledice ameriških carin.

ZDA so 1. junija carine na uvoz jekla iz Evrope določile pri 25 odstotkih, na uvoz aluminija pa pri desetih odstotkih. Podobne ukrepe je Washington uvedel tudi proti številnim drugim državam, kar je utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti.

EU se je odzvala s carinami na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za izdelke, kot so slavne ameriške kavbojke, motorna kolesa (npr. Harley Davidson) in viski. Na seznamu so tudi brusnice, brusnični sok, pomarančni sok, sladka koruza in arašidovo maslo, pa moška usnjena obutev, kozmetični izdelki ter vrsta proizvodov iz jekla. Za veliko večino proizvodov bodo carine 25-odstotne.

Eno prvih podjetij, ki je javno razkrilo škodo zaradi ameriških carin in posledičnih verižnih ukrepov, je bil minuli teden Daimler, ki ga skrbijo kitajske carine na uvoz ameriških izdelkov, uvedene kot protiukrep. Danes se je oglasil še Harley Davidson, ki prav tako opozarja na ogromno rast stroškov.

"Harley Davidson verjame, da bi imela ogromna rast stroškov, prenesena na trgovce in stranke, takojšen in škodljiv vpliv na poslovanje v regiji, ki bi zmanjšal dostop strank do proizvodov Harley Davidsona in negativno vplival na vzdržnost poslovanja njegovih trgovcev," so sporočili iz skupine. Pojasnili so, da zato ne bodo zviševali cen, temveč proizvodnjo motociklov za evropski trg preselili v tovarne zunaj ZDA.

Carine na njihove motorje so bile po navedbah skupine doslej šestodstotne, zdaj pa so se zvišale na 31 odstotkov, kar ceno motorja v povprečju zviša za 2200 dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.