21. 9. 2020, 15:13 | Vir: STA

Hrvaškim železnicam nepovratna sredstva za nakup 21 novih vlakov

Hina/STA

Predstavniki hrvaške vlade in javnega podjetja Hrvatske željeznice Putnički promet so v Zagrebu podpisali pogodbo o dodelitvi več kot milijardo kun (135 milijonov evrov) nepovratnih evropskih sredstev za nakup 21 novih potniških vlakov. Evropska unija je marca odobrila financiranje 85 odstotkov projekta nakupa hrvaških vlakov.

Projekt predvideva nakup 11 mestnih in 10 regionalnih vlakov na električni pogon, za nakup katerih je EU namenila 119,3 milijona evrov iz kohezijskih skladov. Preostalih 15 odstotkov bo prispevala hrvaška vlada. Novi mestni vlaki bodo imeli 130 sedežev in 380 stojišč, regionalni pa 200 sedežev in 200 stojišč. Dosegli bodo hitrost 160 kilometrov na uro.

Pogodbo z javnim podjetjem je v imenu hrvaške vlade podpisal hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković, ki je poudaril, da nadaljujejo s posodobitvijo voznega parka. Kot je še poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, je Butković ocenil, da bodo z novimi vlaki zagotovili bolj učinkovit in konkurenčen železniški potniški promet.

Potrdil je, da se je na javni razpis, ki se izteka, zaenkrat prijavila zgolj ena družba. Hrvaški mediji so neuradno poročali, da gre za zagrebško tovarno železniških vagonov Gredelj.

Butković pričakuje, da bo prvi izmed novih vlakov na hrvaških železniških progah julija 2021. Do konca leta 2024 pa bodo po ministrovih besedah prenovili 60 odstotkov železniškega potniškega voznega parka. Na Hrvaškem imajo približno 800 potniških vlakov s povprečno starostjo 40 let.

Hrvaška je v prenovo železniške mreže in železniškega prometa doslej vložila 1,2 milijarde evrov. Naložbe bodo presegle 3,5 milijard do leta 2030, levj delež pa pričakujejo iz kohezijkih skladov EU.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.