28. 11. 2022, 11:04 | Vir: Avtomagazin

Imamo nove podrobnosti o avtocestni policiji: kmalu vas bodo po slovenskih cestah lovili s športnimi BMW-ji

Bobo

Avtocestna policija se poslavlja v obliki, kot jo poznamo zdaj. Razkrivamo, kako bo delovala po novem.

V javnosti se je v zadnjih dneh veliko govorilo glede dela avtocestne policije oziroma njenega ukinjanja. Napovedana je bila dokončna ukinitev posebnega oddelka policije, ki je skrbel za red in varnost na avtocestah, čeprav je šlo za enega izmed ključnih projektov znotraj desetletnega načrta v obdobju med letoma 2013 in 2022. A do prave ukinitve vendarle ne bo prišlo, sledila bo namreč precejšnja reorganizacija.

Iz oddelka za komunikacijo z mediji so sporočili, da avtocestna policija v zdajšnji obliki še ni povsem končala delo.

Na sedežu organizacijske enote še vedno ostaja njeno vodstvo, nemoteno pa naj bi potekalo tudi delo uslužbencev, ki skrbijo za upravljanje prometa in meritve s samodejnimi merilniki hitrosti.

Oboji pa bodo na drugi strani že kmalu, in sicer z uveljavitvijo Akta o spremembah in dopolnitvah akta o notranji organizaciji, sistematizaciji delovnih mestih in nazivih v Policiji razporejeni na druga delovna mesta.

Policija

Na prvi pogled se zdi, da je to konec avtocestne policije, a na Generalni policijski upravi (GPU) poudarjajo, da to ni tako in da bo sledila zgolj obsežna reorganizacija. Ustanovljena bo namreč nova Uprava avtocestne policije, ki bo nadomestila dosedanjo, hkrati pa tudi Specialno enoto avtocestne policije. Na ta način naj bi na eni strani zagotovili učinkovit nadzor nad avtocestnim omrežjem, hkrati pa tudi organizacijsko umestitev v sistem policije.

Ne sedem, ampak kar 11 novih vozil

Z vidika organizacije dela pa bodo sledile naslednje spremembe: znotraj obstoječih prometnih policijskih enot bodo ustanovljene skupine za nadzor nad hitrimi cestami in avtocestami, na upravi uniformirane policije GPU pa bo ustanovljen Oddelek za avtoceste in hitre ceste.

Ena glavnih prednosti nove ureditve naj bi bil fleksibilnejši nadzor prometnih policistov na lokalnih in državnih cestah, kar naj bi bila tudi optimalna rešitev glede na kadrovski primanjkljaj v policiji.

V skladu s tem so bili policisti, ki so bili zaposleni na oddelkih Specialnih enot avtocestne policije, napoteni nazaj na enote, od koder so prišli, skupaj z opremo, ki je bila tedaj prerazporejena. Hkrati bodo dobili tudi precej nove opreme. GPU je namreč naročila tudi nova patruljna vozila, namenjena nadzoru na avtocestah. Obstoječima BMW-jema se ne bo pridružilo zgolj sedem, pač pa kar 11 novih vozil BMW M550i Xdrive, ki bodo dobavljeni v prihodnjih dneh.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.