11. 2. 2020, 18:10 | Vir: STA

Iz New Yorka v London v rekordnih štirih urah in 56 minutah

profimedia

Letalo britanske letalske družbe British Airways je v nedeljo za pot od New Yorka do Londona zaradi močnega zračnega toka v hrbet potrebovalo le štiri ure in 56 minut, kar je nov rekord za navadno reaktivno potniško letalo, ki ni nadzvočno, kot je bil nekoč znameniti concorde.

Za let od New Yorka do Londona je običajno v normalnih razmerah potrebnih skoraj sedem ur. Boeing 747-400 družbe British Airways pa je v nedeljo letel preko Atlantika od letališča JFK do Heathrowa s hitrostjo tudi do 1328 kilometrov na uro, povprečno pa okrog 1000 kilometrov na uro. A to je hitrost, merjena s tal in ne zračna, kar pomeni, da potniško letalo ni prebilo zvočnega zidu.

Prejšnji rekord za isto pot je bil pet ur in 13 minut, tokrat pa je letalu pomagal veter v hrbet s hitrostjo kar 420 kilometrov na uro. Zaradi tega je pristalo skoraj dve uri pred voznim redom. Ta zračni tok oziroma veter je tisti, ki zadnje dni piha po Evropi in povzroča razdejanje. Če pomaga letalom v smeri proti Evropi, pa seveda obratno vpliva na letala na poti v ZDA.

Vendar pa tudi z vetrom rekorda upokojenega concorda ne bo mogoče tako hitro podreti. Nadzvočni reaktivec je prišel po isti poti v dveh urah in 53 minutah. Privoščili so si ga le premožni in tisti, ki so leteli na stroške davkoplačevalcev. Letalo so dali v muzej, ker je bilo preveč potratno in prehrupno, uradni razlog pa je bila nesreča.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.