17. 9. 2020, 13:32 | Vir: STA

Izdali že več kot 140.000 vozovnic za brezplačen prevoz

Tamino Petelinšek/STA

Upokojenci in drugi upravičenci, ki jim ta ugodnost pripada, so do danes pridobili 140.160 vozovnic za brezplačen prevoz, je danes sporočilo ministrstvo za infrastrukturo. Ministrstvo je ob tem v sodelovanju s prevozniki zagotovilo dodatnih 8000 kartic, ki bodo na prodajnih mestih vseh prevoznikov najkasneje v ponedeljek.

Med izdanimi karticami so jih upokojenci pridobili 131.211, osebe nad 65 let 4987, invalidi 2793 in vojni veterani 1169.

Vsi, ki so že oddali vloge za subvencionirano brezplačno vozovnico, in novi upravičenci lahko dobijo kartice in vozovnice na prodajnih mestih prevoznikov, so dodali na ministrstvu.

Ukrep za upokojence in druge upravičence je sicer zaživel z julijem. Do brezplačnega medkrajevnega prevoza so upravičeni upokojenci oz. starejši, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti. Upravičeni so tudi imetniki invalidske kartice ugodnosti in vojni veterani. Po ocenah ministrstva gre za 600.000 oseb.

Poslanska skupina SAB je ta teden v DZ sicer vložila predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bi upokojencem zagotavljal brezplačni prevoz tudi na avtobusih mestnega prometa v občinah, kjer takšen prevoz izvajajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.