Katja Golob | 13. 2. 2020, 06:00

Kaj storiti, če izgubite ali vam ukradejo pametni telefon?

Unsplash

Pred dvema dnevoma je tuleča skozi solze prišla iz šole domov hči. Tako zelo je hlipala, da sem mislila, da je konec sveta, in kar nekaj časa je trajalo, da sem razbrala, da je izgubila svoj telefon. Zares sem sočustvovala, ko sva iz ure v uro bolj spoznavali, da telefona ne bo nazaj in da je vse, kar je bilo v njem, izgubljeno za zmeraj. Ker, seveda, nastavitve in vse ostalo ni bilo tako, kot bi moralo biti.

Saj je hudo, ko vam ukradejo ali izgubite drag pametni telefon, ampak manj boli, če veste, da ste prej ali potem naredili vse, da bo škoda čim manjša. Z malo truda lahko preprečite velik stres, z malo sreče pa se lahko vrne tudi telefon.

V vsakem primeru je prva stvar, ki bi jo morali narediti za vašo varnost, da vse podatke sinhronizirate z mobilnega telefona v oblak (na primer Google drive, Google Photos, OneDRive, iCloud), od telefonskih številk in gesel do sporočil, fotografij, posnetkov ... Kopije podatkov morajo biti redno osvežene, zato da ste res mirni, če telefon izgine.

Druga pomembna stvar je, da imate vklopljeno beleženje lokacij, sicer funkcije, ki omogočajo, da poiščete svoj telefon, ne delujejo.

Jasmina Mešić, koordinatorka nacionalnega programa Varni na internetu, zaposlena na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, vseeno opozarja: "Povsem na mestu je pomislek, da gre za pretirano deljenje podatkov, ki omogoča podjetjem sledenje in netransparentno uporabo lokacijskih podatkov, vendar je hkrati to tudi edini način, ki omogoči upravljanje z vašim telefonom na daljavo, zato se mora vsak sam odločiti. Žal je to klasičen primer, ko tehtamo med varnostjo in zasebnostjo."

Za varnost lahko veliko storite tudi s tem, da na telefon preprosto pazite in ga ne puščate kjerkoli, ne nosite ga v zadnjem žepu kavbojk in se z njim ne postavljate pred drugimi, kajti prilika dela tatu.

Skratka, mobilni telefon ne sme biti brez nadzora, saj statistika kaže, da ga največkrat ukradejo, ko lastnik nanj ni pozoren.

Nujno je, da je telefon zaklenjen, naj bo to s kodo, prstnim odtisom ali prepoznavanjem obraza, saj je tako manj možnosti, da nekdo vdre vanj. Seveda je težava tudi v tem, da je veliko podatkov shranjenih na spominski kartici.

Če se telefon ne vrne, so podatki na spominski kartici izgubljeni za vedno.

Izgubljen ali ukraden android

Še preden založite ali vam izmaknejo telefon, na androidu poiščite Android Device Manager, odprite nastavitve, Google in varnost (security). Tam vključite možnost lociranja naprave na daljavo, seveda pa upoštevajte, da morate na svojem telefonu vključiti beleženje lokacije, da lahko telefon na oddaljeno zahtevo sporoči, kje se nahaja.

Če tega niste vključili, naprave ne boste mogli izslediti, čeprav Tadej Hren, strokovnjak za informacijsko varnost, dodaja: "Na nekaterih, predvsem novejših telefonih je ta možnost že privzeto vključena in je ni treba posebej nastavljati. Seveda pa je bolje, da se prej sami prepričamo, ali je vključena ali ne."

Prvi in najbolj nujen korak po izginutju androida je, da se prijavite v svoj Googlov račun (TUKAJ), kjer poiščete oziroma zaklenete telefon.

Imate tudi možnost, da sprožite zvonjenje, kar je še posebej priročno, če ste telefon izgubili doma ali v okolici doma, pa še pošteni najditelj se vam lahko oglasi.

Na internetu lahko vidite lokacijo telefona, kar bi vsakogar pognalo v njegovo iskanje, vendar previdno, sploh če menite, da vam je telefon nekdo ukradel.

Takrat se nikar ne odpravite iskati tatu sami, ampak krajo telefona raje prijavite policiji, ki lahko zelo hitro ukrepa, če ima vse podatke o telefonu: številka telefona IMEI (serijska številka telefona), ICCID (serijska številka kartice SIM), telefonska številka, znamka in model telefona. IMEI in ICCID na androidu preberemo v razdelku O telefonu (about phone).

Kljub temu da je telefon zaklenjen, lahko na zaslon napišemo poljubno sporočilo potencialnemu najditelju, poleg tega bo vseeno sporočal svojo lokacijo, a nihče razen vas ne bo mogel dostopati do podatkov na telefonu.

Če ste dokončno prepričani, da je bil telefon ukraden in ga ne boste dobili nazaj, se obvezno odjavite z ega Googlovega računa (opcija Odjavite se v telefonu), zato da neznanec ne more dostopati do vaših podatkov, še bolje pa je, če podatke izbrišete na daljavo (opcija Izbrišite podatke na napravi), pa resnično nihče več ne bo imel dostopa do podatkov.

Če imate na telefonu mobilno banko, je najbolje, da pokličete center za podporo uporabnikom, ki je naveden na hrbtni strani vaše bančne kartice.

Izgubljen ali ukraden iPhone

Čeprav je nekaj osnovnih korakov, kaj storiti, ko izgubite ali vam ukradejo telefon pri iPhonih in androidih enakih, se nekatere podrobnosti razlikujejo.

Če imate na iPhonu vklopljeno beleženje lokacij in aplikacijo Find my phone, je že to odlična zaščita podatkov za začetek. Če telefona ni nikjer, se v naslednjem koraku vpišite v svoj Apple ID račun v iCloud (TUKAJ) in si poglejte, kje se nahaja. Izgubljeni telefon lahko poiščete tudi z drugo iOS napravo, torej iPhonom, iPadom ...

Če je v vaši bližini, sprožite zvonjenje (opcija Play Sound) in ga poskusite najti v doglednem času, sicer pa takoj aktivirajte opcijo Lost Mode.  Mimogrede, lahko jo aktivirate, četudi je telefon ugasnjen.

Na ta način boste onemogočili dostop do podatkov v napravi, hkrati pa poslali obvestilo, ki se izpiše na ekranu, da je vaš telefon izgubljen, in dopisali telefonsko številko, da vas lahko morebitni najditelj najde. Kljub opciji Lost Mode napravi še vedno lahko sledite!

Opcija Erase device vam omogoča, da izbrišete vso vsebino telefona, kar pomeni, da nihče ne bo mogel dostopati do vaših podatkov. Uporabite jo, če menite, da telefona ne boste več dobili nazaj, pa tudi zaradi zaščite podatkov.

Obstajajo pa tudi primeri, ko funkcija FindMy iPhone ni bila vključena, kar pomeni, da lokacije, kje se nahaja telefon, ni mogoče izslediti, prav tako pa ni mogoče zakleniti telefona na daljavo.

Če se vam je to zgodilo, takoj spremenite geslo svojega Apple ID računa, saj boste tako onemogočili dostop do podatkov, ki jih imate shranjene v iCloudu. Hkrati spremenite vsa pomebmbna gesla in, seveda, obvestite policijo ter operaterja. Če ste uporabnik mobilne banke, se posvetujte, kaj morate storiti.

Nato si, preden telefon najdejo, če ga najdejo, takoj kupite novega, in takoj pohitite z nastavitvami, potrebnimi za njegovo zaščito.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.