Jure Šujica | 14. 11. 2019, 09:49

Kako je Volkswagen Golf zaznamoval zadnja štiri desetletja

Volkswagen

Imeli so ga zvezdniki in zvezdnice, postal je eden najbolj priljubljenih avtomobilov vseh časov, mimogrede pa je postal tudi pionir med športnimi avtomobili.

Volkswagen je največji evropski avtomobilski proizvajalec, model Golf pa je njegov najbolje prodajani model. In ne samo to, na svetu se vsakih 60 sekund v povprečju proda en Golf, številka proizvedenih vozil pa je že pred šestimi leti presegla 30 milijonov primerkov.

Danes se počasi približuje že 40 milijonom, s čimer se na večni lestvici najbolje prodajanih avtomobilov uvršča med najboljšo trojico. In seveda je tako po dimenzijah majhen, a po karakterju izredno velik avtomobil pustil neizbrisen pečat tudi v popularni kulturi ter celo v vsakodnevnem življenju.

V več kot 40 letih proizvodnje se je Golf v skupno sedmih generacijah dodobra usidral v filmski industriji. Upoštevajoč prav vse filme ali televizijske nanizanke, v katerih ga je moč jasno videti, četudi zgolj za hip, se je na filmskih platnih oziroma televizijskih zaslonih doslej po podatkih filmske baze avtomobilov IMCDB pojavil že več kot 6900-krat.

No, kar nekateri izmed naslovov so do danes že postali kultni. Zgolj Golf Cabrio prve generacije je tako vlogo dobil v nadaljevankah, kot so Dosjeji X, Miami Vice, CSI, Smrtonosni val (Point Break), Firma in še bi lahko naštevali.

Volkswagen

Kot smo omenili že v uvodu, je Golf v 40 letih od prihoda na trg postal eden najbolje prodajanih avtomobilov. A ne le to. Uspelo mu je namreč doseči, da so po njem poimenovali kar celoten avtomobilski razred. Že res, da razred kombilimuzin strokovno poimenujem segment C, a tako splošna javnost kot avtomobilski novinarji še kako radi uporabljamo izraz 'Golfov razred', ki morda še najbolje oriše, o kakšnih avtomobilih govorimo.

Ironično je, da je Golf v osnovi družinski avtomobil skozi čas postal tudi avtomobil, ki so ga 'poštirkani' očetje in preveč skrbne mame hitro dali na črn seznam avtomobilov, ki jih njihovi otroci, nadobudni vozniki niso smeli niti sanjati. Tri črke G, T in I, ob katerih voznikom s težko desno nogo zapoje srce, je namreč v svoji najbolj živahni podobi prvi nosil prav Golf. Tako je postal prva črna ovca na cesti, prva športna kombilimuzina na cesti, pa čeprav - gledano s sodobne perspektive - le s skromnimi 118 'konji' moči.

Volkswagen

In ko smo že ravno pri GTI: da gre resnično za uspešnico, ki še danes stoji trdno na vseh štirih kolesih, govori podatek, da je primerek iz leta 2014 vsaj do nedavnega vozil tudi 'kralj družbenih omrežij' Mark Zuckberg, milijarder, ki si ob svojem bogastvu brez težav lahko privošči katerikoli avtomobil na svetu.

Tukaj pa sta še dva iz sveta zabave, ki sta si v preteklosti lastila Volkswagen Golfa oziroma enega izmed derivatov. Jennifer Lawrence, zvezdnica filmov Igre lakote, si je namreč svoj čas lastila model Eos (kabriolet, s trdo streho, izdelan na osnovi Golfa pete generacije), pevec Justin Timberlake pa je v nekem obdobju za vožnjo po Los Angelesu in okolici uporabljal Volkswagen Jetto, limuzino, narejeno na osnovi Golfa četrte generacije.

Še ni dovolj? No, resda v najstniških letih, si je turkiznega Golfa lastil tudi nekdanji sloviti angleški nogometaš David Beckham. Nas prav zanima, ali je končal v kakšni zbirki.

Volkswagen

Preberite še: Slovenci lani z najstarejšimi avtomobili v zadnjem desetletju ali pa Slovenski avto leta - glasujte za najboljše!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.