3. 11. 2021, 10:51

Kar nekaj je razlogov, zakaj si Huawei nova 9 zasluži vašo pozornost

Adriamedia

Ne bomo ovinkarili – Huawei nova 9 se odkljuka na vseh najpomembnejših parametrih in uporabniku predstavlja morda celo najbolj vsestransko izpopolnjen telefon trenutno na trgu. Najbolj pa seveda blesti tam, kjer Huawei nikoli ne razočara – pri kameri. Telefon nova 9 je namreč že okronan za 'kralja fotografij'.

Ultra-tanka eleganca

Nova 9 navduši takoj, kot jo primete v roko. Telefon pritegne pogled in se na dotik čuti kot prestižni kos sodobne tehnologije. Odet je v dvojno stekleno prevleko, ki jo izdelujejo z novim unikatnim procesom Starry Flash AG. Če ste doslej bili vajeni v rokah držati konkretnejše pametne telefone, pa vas bo presenetilo tudi, kako tanek je novi Huawei.

AM

Brez skrbi, še vedno se ga drži zelo enostavno – morda je zaradi svoje slokosti celo manj štorast kot debelejše različice. Elegantna silhueta se potem odraža tudi pri teži. Nova 9 tehta le 175g, čeprav gre po površini za precej velik pametni telefon – najdaljša stranica meri 160 mm, spredaj pa se sveti kar 6.75-palčni zaslon. Za primerjavo: novi iPhone 13 Pro Max (ki v višino meri podobnih 160,8 mm) tehta zajetnih 240 gramov.

Krasna slika

Da smo v koraku s časom, se zaslon pri nova 9 osvežuje s frekvenco 120 Hz, kar k sreči že postaja standard med novejšimi mobilnimi telefoni. Osveževanje poskrbi, da je odpiranje aplikacij in igranje mobilnih iger tekoče, prav tako pa boste kakovost zaslona (vendarle je vključen tudi HDR10 visoki kontrast) opazili pri gledanju video posnetkov ali filmov.

[FOTO]: Prelestne fotografije z izrazitimi detajli, da boste navdušili vse svoje Instagram sledilce.

Adria Media Ljubljana
Adria Media Ljubljana
Kralj fotografij

Kamera je seveda vodilni element večine mobilnih telefonov znamke Huawei in nova 9 vsekakor sledi tem pričakovanjem. Telefon je opremljen s 50 MP Ultra Vision kamero, ki vam bo postavila popolnoma nove standarde mobilne fotografije. Ob njej so še 8 MP ultra-širokokotna kamera, 2 MP globinska kamera in makro kamera za posnetke od blizu. Rezultat? Res impresivne fotografije, 4K videoposnetki in vsa umetna inteligenca, ki jo potrebujete, da bodo vaši fotografski izdelki blesteli na družbenih omrežjih.

[FOTO]: Umetna inteligenca pri vsaki vrsti fotografije poda nasvete, kako optimizirati foto moment, telefon pa sam poskrbi, da barve na fotografijah resnično izstopajo.

Adria Media Ljubljana

[FOTO]: Opcija high-res za fotografije v visoki ločljivosti je odlična za slikanje predmetov ali panoram, ko je na voljo veliko svetlobe. Ob pritisku na tipko za slikanje potem telefon le držite pri miru okoli 5 sekund, da ta sestavi skupaj najboljšo možno fotografijo.

Adria Media Ljubljana

Kar bo zdaj še bolj izstopalo na vaših fotografijah, pa so predvsem barve. Barvni filter RYYB (CFA) in inovativna tehnologija XD Fusion Engine, ki poskrbi, da so fotografije zdaj vsaj tako lepe, če ne celo lepše kot realnost, potiskata fotografsko zmogljivost nove 9 daleč pred konkurenco. Če veliko stavite na lovljenje foto trenutkov, bo nova 9 zagotovo uslišala vsa vaša pričakovanja.

Da pa ne bo skrbi, v katero smer je telefon obrnjen, ko uporabljate kamero, je mogoče 4K videoposnetke zdaj snemati tudi s prednjo, t.i. selfie kamero. In pazite to – med snemanjem videa lahko brez prekinitve preklapljate med prednjo in zadnjo kamero. Če ne veste, zakaj bi to bilo koristno, verjetno niste video bloger – boste pa z uporabo tega telefona morda postali!

Zavidljiva vzdržljivost

Ker mobilne telefon zdaj res uporabljamo kar naprej, cel dan, za tisoč in eno stvar, je pomembno, da ne upehajo prehitro. Huawei nova 9 so zato opremili z večjo, 4.300 mAh baterijo, ki podpira ekspresno polnilno tehnologijo 66W Huawei SuperCharge. To pomeni, da lahko popolnoma prazno novo 9 napolnite v 38 minutah, do 60% pa v pičlih 18 minutah.

[FOTO]: Baterija zdrži dovolj dolgo, da lahko kolikor časa želite izgubljate živce z igro Squid Game.

AM
Kako se obnese pri vsakdanjih opravilih?

Pametno napravo sicer v veliki meri definira uporabniška izkušnja, ta pa je seveda odvisna od programske opreme in aplikacij. Odkar je stopil na lastno pot brez Google, je Huawei na tem področju naredil že velik skok. V njihovi trgovini AppGallery je vsak dan več aplikacij, prav tako pa si uporabniki lahko pomagajo z drugimi pripomočki, na primer iskalnikom Petal, ki išče namestitvene datoteke aplikacij tudi po drugih, zunanjih virih. Na primer na APKPure in podobno.

Še eno zanimivo novo orodje je Gspace, ki je nekakšno virtualno središče do nekaterih Googlovih in drugih priljubljenih aplikacij, do katerih dostopate oddaljeno. Niso torej nameščene na telefonu, se pa lahko vanje vpišete in jih uporabljate. Med drugim boste tu našli Facebook, Gmail, Instagram, YouTube, Drive itd. Zadeva sicer še ni čisto dovršena in ne deluje (še) čisto tako, kot bi si morda želeli za nekatere od teh storitev, je pa zagotovo dober korak naprej. Poleg tega se sicer tudi brez tega da nemoteno uporabljati veliko večino aktualnih priljubljenih aplikacij.

Res pa je treba pri kakšnih narediti dodaten ovinek, da do njih pridemo. Veliko lahko na primer že storimo že samo z aplikacijo Phone Clone, ko pri vzpostavljanju novega telefona enostavno prekopiramo vsebino iz starega. Potem pa samo še dopolnimo. Celostno gledano se da tako s Huaweievim telefonom živeti povsem normalno, pri vsakodnevnih opravkih nismo pravzaprav pogrešali ničesar, le nekaj več časa smo si vzeli, da smo ga na začetku dobro nastavili.

Končna ocena

Če iščete telefon, ki vse počne odlično, je Huawei nova 9 idealen izbor. Ne glede na to, kateri uporabniški aspekt pri mobilnih telefonih vam je najpomembnejši, bo nova 9 to zelo verjetno opravila elegantno, hitro in bolje kot bi pričakovali. Če pa se večina vašega življenja odvija na Instagramu, pa dilem glede izbora ob novi 9 preprosto ni.