24. 11. 2020, 14:43 | Vir: STA

Kranjski sistem izposoje koles letos prvič tudi v zimskem času

Tinkara Zupan/STA

Kranjski sistem izposoje koles Krskolesom bo v letošnji sezoni prvič deloval neprekinjeno tudi v zimskem času. Kot poudarjajo na Mestni občini Kranj, je vožnja s kolesom dobra rešitev tudi v času epidemije covida-19, ko ni javnega prevoza. Poleg tega je možnost okužbe pri izposoji kolesa manjša kot pri uporabi javnega prevoza.
 

Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, želi občina z neprekinjenim delovanjem sistema izposoje koles še dodatno prispevati k razvoju trajnostne mobilnosti in ljudi spodbujati k večji uporabi nizkoogljičnega transporta in javnega prevoza.

Vožnja s kolesom je dobra rešitev tudi v času epidemije, ko javnega prevoza zaradi zamejevanja bolezni covid-19 ni. Možnost okužbe pri uporabi sistema ob doslednem razkuževanju rok pred in po uporabi kolesa pa je tudi sicer precej manjša kot pri ostalih vrstah javnega prevoza, so poudarili na občini. Ob tem so dodali, da kolesa in aparate redno razkužujejo.

V hladnem obdobju leta bodo sicer na voljo le navadna kolesa, električna kolesa pa bodo v tem tednu pospravili z vseh postaj. Baterije električnih koles namreč ne zdržijo temperatur pod nič stopinj Celzija. Tako vožnja z e-kolesi v tem obdobju ne bo možna.

Čez zimo pa bo zaprt tudi sistem Gorenjska.bike, ki so ga vzpostavili letos s povezavo kranjskega sistema Krskolesom s sistemi izposoje koles še štirih gorenjskih občin, in sicer Jesenice, Naklo, Radovljica in Tržič.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.