31. 3. 2022, 11:35

Vojna v Ukrajini vpliva na zračni promet: bomo dobili najdaljši komercialni let?

Slika je simbolična.

Profimedia

Zaradi situacije, ki se odvija med Rusijo in Ukrajino, je nastala potreba po izogibanju ruskemu zračnemu prostoru. 

Letalska družba Cathay Pacific bo po vsej verjetnosti kmalu izvedla najdaljši komercialni let na svetu. Svojo redno linijo iz Hong Konga v New York bo preusmerila tako, da se bo izognila ruskemu zračnemu prostoru. Namesto čez Pacifik bodo pot ubrali čez Atlantik. Iz letalske družbe so sporočili, da če bi bil ta let potrjen, bi ta presegel trenutno najdaljši let na svetu.

Njihova odločitev pa naj ne bi bila povezana samo z zračnimi blokadami. Za preusmeritev so se delno odločili tudi zaradi ugodnih vetrovnih razmer. V izjavi za CNN so povedali: "Dnevno primerjamo letalske poti ter načrtujemo in letimo po najučinkovitejši poti."

Cathay za razliko od drugih letalskih prevoznikov ni želel pojasniti, ali bodo njegova letala namerno obšla Rusijo. Kitajska in Rusija ostajata v dobrih diplomatskih odnosih, odkar se je februarja začela ruska invazija na Ukrajino. 

Kako bo vojna vplivala na cene letalskih kart?

Poznavalec je za The Australian povedal, da spremembe pričakuje v naslednjih šestih mesecih. "S povečanjem zmogljivosti letalskih prevoznikov bi se v naslednjih šestih mesecih morali vrniti na cene letalskih kart pred covidom, vendar bi stroški goriva lahko vplivali na samo ceno. Cene znajo nihati tudi zaradi situacije v Ukrajini. Če se bo stanje umirilo, se bo povpraševanje po potovanjih povečalo, če pa se bo poslabšalo, bodo ljudje bolj neradi potovali." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.