1. 10. 2021, 07:00 | Vir: STA

Letalski prevozniki v Evropi za hitrejšo povrnitev stroškov pri odpovedi letov

Profimedia

Potniki osrednjih letalskih družb v Evropi, med njimi Ryanaira, Easyjeta in Lufthanse, bodo v prihodnje hitreje deležni povračila denarja v primeru odpovedi letov, kot je bilo to v času pandemije covida-19. Skupno 16 letalskih prevoznikov se je namreč zavezalo boljšemu obveščanju in pravočasnemu povračilu stroškov zaradi odpovedanih letov.

Po pogovorih z Evropsko komisijo in nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov se je 16 letalskih prevoznikov med drugim zavezalo, da bodo v prihodnje zaradi odpovedanih letov potnikom vrnili denar v sedmih dneh, kot to zahteva evropska zakonodaja. Obenem so se zavezali k boljšemu obveščanju potnikov o njihovih pravicah.

Prizadetim potnikom bodo vavčerje izplačali le, če bodo to izrecno želeli. Večina prevoznikov se je tudi strinjala, da se lahko neuporabljeni vavčerji, ki so jih potniki v začetni fazi pandemije morali sprejeti, povrnejo v denarju, če potniki to želijo.

Kot so zapisali v sporočilu komisije, so v pogovorih sodelovali letalski prevozniki Aegean Airlines, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Easyjet, Eurowings, Iberia, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, TAP, Vueling in Wizz Air.

Evropska komisija je decembra lani nacionalne organe za varstvo potrošnikov, združene v mrežo CPC, opozorila, naj obravnavajo prakse več letalskih prevoznikov glede odpovedi letov in povračila stroškov v kontekstu pandemije covida-19. Junija letos pa je komisija na podlagi številnih pritožb letalske prevoznike pozvala, naj izboljšajo obravnavo odpovedi letov, povezanih s pandemijo, oziroma spoštujejo pravice potrošnikov.

Evropsko računsko sodišče je v konec junija objavljenem poročilu med drugim ugotovilo, da pravice letalskih potnikov v EU med pandemijo niso bile zagotovljene. Čeprav je vračilo denarja v primeru odpovedi letov za letalske prevoznike obvezno, je mnogo prevoznikov namesto tega potnikom vsililo vavčerje, kar je nezakonito, so izpostavili revizorji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.