1. 9. 2020, 13:03 | Vir: STA

Ljubljansko letališče začasno brez povezave z Amsterdamom

Tamino Petelinšek/STA
Ljubljansko letališče začasno brez povezave z Amsterdamom (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Nizozemski nizkocenovni prevoznik Transavia bo s 13. septembrom začasno prenehal leteti z ljubljanskega letališča v Amsterdam. Povezavo naj bi obnovil 29. oktobra, poroča portal Ex-Yu Aviation. Razlog za začasno prekinitev letov je v tem, da je Slovenija Nizozemsko pred dnevi uvrstila na rdeči seznam epidemiološko tveganih držav.
 

Nizozemska je tako že deset dni uvrščena na seznam držav, ob prihodu iz katere je z nekaterimi izjemami obvezna 14-dnevna karantena za vse. Zato so se v nizkocenovnem prevozniku iz francosko-nizozemske skupina Air France-KLM, ki se je po majski vnovični vzpostavitvi potniškega letalskega prometa med prvimi vrnil na Letališče Jožeta Pučnika, odločili, da z leti z Brnika v Amsterdam začasno prenehajo.

Transavia bo zaradi omejitev pri prihodu iz Hrvaške na Nizozemsko, po katerem morajo potniki v desetdnevno samoizolacijo, z 19. in 20. septembrom prenehala tudi s sezonskimi leti iz Rotterdama v Dubrovnik, Split, Pulo in Zadar in iz Eindhovna v Reko. Lani je sicer z leti nadaljevala do sredine oktobra.

Zaradi prepovedi vstopa za srbske državljane na Nizozemsko je Transavia za september prekinila tudi povezavo z Beogradom. V srbsko prestolnico naj bi spet začela leteti 1. oktobra, bo pa to odvisno tudi od odločitve EU glede odpiranja meja za državljane Srbije in nekaterih drugih tretjih držav. Ta odločitev naj bi bila sprejeta sredi tega meseca.

Na ljubljansko letališče se je sicer po vnovični vzpostavitvi potniškega prometa poleg Transavie vrnilo še osem letalskih prevoznikov - Air Serbia, Montenegro Airlines, Lufthansa z leti v Frankfurt, Wizzair z leti v Charleroi, Air France, Turkish Airlines, Easyjet z leti v Berlin in v London ter LOT Polish Airlines.

Brussels Airlines iz skupine Lufthansa je ponovno vzpostavitev poletov med Ljubljano in Brusljem že večkrat zamaknil in naj bi po nedavnem pisanju portala Ex-Yu Aviation povezavo med prestolnicama vzpostavil šele z zimskim voznim redom konec oktobra.
Aeroflot, ki bi Ljubljano povezal z Moskvo, svoje odločitve še ni sporočil. Finnair se bo medtem na ljubljansko letališče vrnil v poletni sezoni 2021. Glede na trenutne napovedi kaže, da v letošnjem poletnem voznem redu letov v londonski Luton in Stansted ne bo vzpostavil Easyjet. Lufthansa bo v München po pisanju Ex-Yu Aviation iz Ljubljane zelo verjetno začela leteti šele v poletni sezoni 2021, prav tako Swiss v Zürich.
Letos na brniškem letališču ni pričakovati niti letov Iberie v Madrid, British Airwaysa na londonski Heathrow, ukrajinske družbe Windrose v Kijev in prevoznika Israir v Tel Aviv.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.