30. 6. 2021, 12:11 | Vir: STA

Ministrstvo uvaja družinske in skupinske vikend vozovnice za avtobusni in železniški promet

Tamino Petelinšek/STA

Ministrstvo za infrastrukturo želi z dodatnimi spodbudami oživiti javni potniški promet po epidemiji covida-19. Tako s 1. julijem pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim prometom in domačim železniškim prometom za eno leto uvaja vikend družinske in skupinske vozovnice, čez vikende bodo tudi enotne vozovnice občutno cenejše.

Vikend vozovnica za družine in skupine potnikov do pet oziroma do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, bodo omogočale neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni. Cena vozovnice bo 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb.

Druga novost je, da bodo potujoči vse sobote, nedelje in praznike v obdobju prihodnjega leta dni lahko potovali s 75-odstotnim popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu, so danes sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Ugodnosti bodo v veljavi vse do konca junija prihodnje leto, ministrstvo pa se bo glede na odziv odločilo o morebitni trajni uvedbi popustov in ugodnosti.

Ministrstvo bo sicer z novim šolskim letom uvedlo tudi poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Vozovnica bo veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta, cena bo 25 evrov na mesec.

"Taka vozovnica bo bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic," so prepričani na ministrstvu, kjer poudarjajo, da bo za uporabnika bistveno ugodnejša, saj mu bo omogočala ne le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj, temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države.

"Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa. S tem želimo omejevati obseg osebnega motoriziranega prometa v Sloveniji in prispevati k ciljem zniževanja negativnih vplivov prometa na okolje in podnebje," so še zapisali na ministrstvu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.