A. Kl. | 20. 12. 2021, 09:58

Nenavadna testna vožnja: Ali dojenček res najhitreje zaspi v dizlu?

Profimedia
Nenavadna testna vožnja: Ali dojenček res najhitreje zaspi v dizlu? (foto: Profimedia)

Varni objem otroškega sedeža skupaj z vibracijami motorja dojenčka spomni na obdobje, ko je bil v maminem trebuhu, zato je dokaj pričakovano, da lažje zaspi v avtu, pri katerem se vibracije bolj čutijo in brnenje bolj sliši.

Pri oddaji Avtomobilnost na TV Slovenija so se lotili nenavadnega poskusa, ki pa je del vsakdanjika mnogih mladih staršev: preizkusili so, kakšen tip motorja jeklenega konjička najučinkoviteje uspava dojenčka.

V okviru eksperimenta so petmesečno dojenčico Oto vozili s avtomobili z različnimi pogoni - izbrali so Citroen C4, ki je na voljo v vseh treh različicah: bencinski, dizelski in električni - in poskušali ugotoviti, kateri jo najbolj uspava.

Kot so morali priznati, "akcija" ni najbolje uspela, so pa prepričani, da trenutno najbolj trendovski električni pogon tu ni v prednosti in da je dizel najbolj uspavalen.

Kot je povedal strokovnjak in voditelj Andrej Brglez, so te testne vožnje pokazale tudi, kakšen napredek so v smislu tihega delovanja naredili bencinski in dizelski motorji.

Gledalce je ob tem pozval k izboru drugih metod uspavanja, saj so gotovo bolj prijazne do okolja: nekateri starši majhnih otrok v ZDA naj bi v namen uspavanja podmladka prevozili kar 2.000 km na leto.

Kakšen je bil epilog zabavnega eksperimenta, lahko preverite v videoposnetku iz oddaje Avtomobilnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.