24. 11. 2020, 20:04 | Vir: STA

Musk: Tovarna Tesle v Nemčiji bo največji proizvodni obrat baterij na svetu

Profimedia

Nova tovarna Tesle, ki jo gradijo na obrobju Berlina, bo zelo verjetno največji proizvodni obrat baterij na svetu, je danes napovedal glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk. Tesla sicer namerava v tovarni izdelati okoli 500.000 avtomobilov letno, zlasti modelov 3 in modelov y, povzema nemška tiskovna agencija dpa.
 

Musk je nastopil na spletni video konferenci o baterijah, ki jo je pripravilo nemško gospodarsko ministrstvo v sklopu nemškega predsedovanja EU. Kot je pojasnil, se bo proizvodnja baterijskih celic v novi tovarni v Nemčiji začela s kapaciteto okoli 100 gigavatnih ur letno, nato pa pospešila na do 250 gigavatnih ur na leto.

Ko bo to doseženo, Musk "s precejšnjo gotovostjo" trdi, da bo šlo za največjo tovarno baterijskih celic na svetu.

Tovarna nedaleč od kraja Grüneheide bo prva Teslina tovarna, v kateri bodo izdelovali baterije in avtomobile. V ZDA Tesla baterije izdeluje v Nevadi, avtomobile pa sestavlja v Fremontu v Kaliforniji.

Musk je v nastopu na konferenci napovedal tudi nove kompaktnejše modele z daljšim dosegom, ki bodo ciljali posebej na evropski trg. Kdaj bi lahko novi modeli prišli na trg, ni povedal.

Septembra je Musk napovedal trud v smeri razvoja občutno cenejših baterij in električnega avtomobila za 25.000 evrov v prihodnjih treh letih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.