5. 4. 2017, 16:05 | Vir: STA

Na Norveškem bodo zgradili prvi predor za ladje na svetu!

profimedia

Norveška vlada je danes razkrila načrte za izgradnjo prvega predora tudi za velike ladje na svetu, ki bo speljan skozi goro. Ladje se bodo tako lahko izognile nevarnim vodam, ki so se jih bali celo Vikingi.

Predor Stad bo dolg 1,7 kilometra in širok 36 metrov. Speljan bo skozi istoimenski polotok, kjer je morje pogosto močno razburkano.

"Predor za plovila Stad bo končno zgrajen," je dejal norveški minister Ketil Solvik-Olsen ob predstavitvi prometne strategije za obdobje 2018-2029.

"Vlada bo zagotovila varnejšo in zanesljivejšo plovbo po najnevarnejših in najbolj nemirnih vodah za prevoz blaga ob norveški obali," je dodal minister.

V Severnem morju na območju polotoka Stad piha močan veter, zato morajo ladje počakati, da se razmere umirijo, preden lahko nadaljujejo pot. Celo Vikingi, ki so veljali za odlične pomorščake, so se raje izogibali tem vodam in svoja plovila prenašali po kopnem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gradnja predora bo po ocenah stala 295 milijonov evrov in bo trajala od tri do štiri leta. Dela naj bi se začela v prvi polovici obdobja omenjene prometne strategije, napoveduje norveška vlada.

Predori za ladje obstajajo že drugod po svetu, vendar bo predor Stand prvi, skozi katerega bodo lahko plule tako potniške kot tovorne ladje z nosilnostjo do 16.000 ton.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.