8. 1. 2019, 15:51 | Vir: STA

Na zasneženem vozišču vozite bolj previdno kot sicer

profimedia

Dele Gorenjske in osrednje Slovenije je zajelo rahlo sneženje, ki se ponekod že oprijema cestišč. Policisti voznike zato opozarjajo na uporabo zimske opreme in vožnjo, prilagojeno razmeram. Zaradi nizkih temperatur so ceste spolzke, lahko tudi poledenele. Pred vožnjo pa je zasneženo vozilo treba očistiti in počakati, da se orošena stekla posušijo.

Na cesti Col-Črni Vrh je zaradi zasneženega cestišča prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike, cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer prevozna samo za osebna vozila, poroča prometnoinformacijski center.

Vozniki naj hitrost, varnostno razdaljo in prehitevanje prilagodijo razmeram na cestah. Pri samo 30 kilometrih na uro se bo vozilo na suhi cesti ustavljajo približno 13 metrov, na mokri več kot 17 metrov, na poledeneli pa kar 43 metrov. "Pri višjih hitrostih so te razdalje še bistveno večje, vsak centimeter daljše ustavljanje pa pomeni večjo silo trčenja in težje posledice, ki so še posebej izrazite, kadar gre za trčenja med vozili in pešci," so opozorili na ljubljanski policijski upravi.

Posebej nevarna pa je po opozorilih kranjske policijske uprave v snežnih razmerah lahko vožnja skozi ovinke, previdnost ne bo odveč niti v morebitnih zastojih. Med vožnjo naj bodo vozniki strpni in potrpežljivi, računajo pa naj tudi na daljši čas vožnje.

Pred začetkom vožnje je z vozila treba očistiti sneg in led. Celjska policijska uprava je v ponedeljek namreč obravnavala štiri primere, ko je led, ki je padel s tovornih vozil, poškodoval tri osebna in eno tovorno vozilo.

Tudi ljubljanski policisti so v ponedeljek popoldan obravnavali prometno nesrečo na avtocesti pri Malencah, ki se je pripetila zaradi neočiščenega priklopnika tovornega vozila. Voznik tovornega vozila s priklopnikom pred vožnjo namreč ni očistil ledu iz ponjave, ki je med vožnjo padel na vetrobransko steklo osebnega vozila in ga poškodovalo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.