18. 2. 2023, 06:00 | Vir: Avtomagazin

Nadzor prometa: nove kamere specializirane za prav posebno vrsto prekrškov

Profimedia

Namenjene bodo zaznavanju prekrškov, zaradi katerih lahko v primeru prometne nesreče pride do hudih poškodb.

Kamere za nadzor prometa v večini evropskih držav, tudi v Sloveniji, so najpogosteje namenjene spremljanju stanja na cestah in iskanju oziroma zaznavanju prehitrih voznikov. No, s pomočjo mobilnih kamer policisti občasno 'iščejo' tudi voznike, ki med vožnjo telefonirajo in imajo mobilni telefon prislonjen na uho. Francozi pa so se zdaj odločili in v uporabo dali novo vrsto termalnih kamer s povsem novo nalogo.

Termične kamere bodo namreč namenjene ugotavljanju števila potnikov v vozilu. Tamkajšnje oblasti ugotavljajo pogoste kršitve, ko je v vozilu več potnikov, kot je proizvajalec predvidel mest zanje.

Gre za situacijo, ki je še posebej nevarna v primeru prometne nesreče, saj je možnost za nastanek hudih poškodb v primeru večjega števila potnikov, kot se lahko peljejo v vozilu, neprimerno večja.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Borut Živulovič/Bobo

No, omenjene kamere, ki se ne bodo zanašale zgolj na 'običajno', temveč tudi termično sliko (ki jim bo pomagala 'gledati' skozi stranice vozil), za zdaj še ne bodo prišle v redno rabo. Francoska policija jih bo namreč v okolici Lyona le preizkušala, njihovo uporabnost in smiselnost pa bodo preverjali do konca leta. Nato bo znano, ali jih bodo uvrstili tudi v redno rabo.

Novost pa vseeno ne bo namenjena zgolj iskanju avtomobilov s prevelikim številom potnikov. Kamere bodo namreč služile tudi kot klasični stacionarni merilniki hitrosti, v obeh primerih pa bodo, ko bo zaznan prekršek, identiteta vozila ugotovljena s pomočjo registrske oznake vozila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.