15. 1. 2018, 10:44 | Vir: STA

Ne nasedajte! Sporočila SMS za nakup vinjete s popustom so lažna!

vinjeta press

Na spletnih omrežjih se je v minulih dneh pojavilo oglasno sporočilo Hallo Kupona za nakup vinjete s polovičnim popustom, ki ga je prejelo tudi več imenikov mobilnih telefonov. Pri tej ponudbi gre za prevaro in uporabnikom odsvetujejo, da na ta način poskušajo priti do vinjete, so sporočili iz Sicerta.

Sporočilo je pošiljala domena hallokupon.si, ki je navedla spletno stran in telefonsko številko. Ta je plačljiva oz. premijska številka, a ker so pred njo zapisali slovensko klicno številko +386, to ni takoj razvidno. Tako je klic na to številko precej dražji od klica na navadne telefonske številke.

Nepozorni klicatelj na minuto trajanja vzpostavljene telefonske linije po navedbah iz oglasnega sporočila plača 2,19 evra na minuto. Na njej pa se javi odzivnik, da so vsi operaterji zasedeni. S tem so nekateri za klic plačali tudi do 100 evrov, izhaja iz sporočila, objavljenega na spletni strani Varni na internetu, ki ga koordinira center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij (Sicert).

V Sicertu so opozorili, da na strani Hallo Kupon ni navedeno, kdo stoji za spletno stranjo, niso navedeni pogoji poslovanja, kontaktni obrazec pa ne deluje. Na spletni strani www.register.si je sicer mogoče videti podatke o domeni in njenem nosilcu, a so lahko podatki neresnični.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.