23. 11. 2020, 12:09 | Vir: STA

Nemške železnice bodo testirale Siemensove vlake na vodikov pogon

Profimedia

Nemški železniški operater Deutsche Bahn je z industrijskim velikanom Siemens sklenil dogovor, v skladu s katerim bo čez tri leta pričel na redni progi testirati Siemensove vlake na vodikov pogon. Testiranje bodo izvajali eno leto, in sicer v zvezni deželi Baden-Württemberg, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pilotni projekt je načrtovan za leto 2024, promet z vlaki na vodik pa naj bi izvajali med mesti Tübingen, Horb in Pforzheim.

Vlaki na vodikov pogon, ki jih izdeluje Siemens, imajo doseg okoli 600 kilometrov. Tehnologija pogona na vodik je še zlasti uporabna na progah, ki niso elektrificirane - v Nemčiji je takih okoli 13.000 kilometrov oz. 39 odstotkov celotne mreže.

Za te odseke Deutsche Bahn načrtuje tudi preizkuse hibridnih modelov na dizel in baterijo ter vlakov, ki jih poganja zgolj baterija. Podjetje preverja tudi možnost uporabe t. i. eko-dizla.

"Podnebju prijazna revolucija v transportu je možna," je poudarila članica uprave Deutsche Bahn za digitalizacijo in tehnologijo Sabina Jeschke. Cilj Deutsche Bahn je sicer svoj posel do sredine stoletja napraviti podnebno nevtralen, kar bo med drugim zahtevalo zamenjavo okoli 1300 vlakov, ki jih poganja dizel.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.