29. 7. 2021, 06:00 | Vir: STA

Nissan po dobrem četrtletju zvišal celoletno napoved poslovanja

Tamino Petelinšek/STA
Nissan po dobrem četrtletju zvišal celoletno napoved poslovanja (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan je v prvem četrtletju poslovnega leta, ki se je začelo z aprilom, ustvaril 114,5 milijarde jenov (okoli 880 milijonov evrov) čistega dobička, potem ko je imel lani v tem času 285,6 milijarde jenov izgube. Podjetje je zvišalo celoletno napoved poslovanja, namesto pričakovane izgube naj bi imelo dobiček.

Nissan pričakuje, da bo v tekočem poslovnem letu ustvaril 60 milijard jenov čistega dobička. Predhodna ocena je govorila o ravno tolikšni izgubi. Nazadnje je sicer celoletni dobiček vknjižil v poslovnem letu 2018/19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje je v prvem četrtletju, v obdobju od aprila do konca junija, ustvarilo 2000 milijard jenov prihodkov od prodaje, kar na letni ravni predstavlja 71-odstotno rast.

Nissan je v minulem poslovnem letu zmanjšal letno izgubo, potem ko mu je uspelo zaustaviti negativne posledice zaradi pandemije covida-19. Izgubo je v medletni primerjavi zmanjšal s 671,2 milijarde jenov na 448,7 milijarde jenov.

Podjetje se je v zadnjih letih soočilo z vrsto preizkušenj, od šibkega povpraševanja med pandemijo covida-19 do aretacije nekdanjega prvega moža družbe Carlosa Ghosna, po plačilu varščine na Japonskem zdaj mednarodnega ubežnika v Libanonu.

Po oceni glavnega izvršnega direktorja Nissana Makote Uchida podjetje okreva in se skuša izogniti izgubi v celotnem letu.

Podjetje bi se lahko po mnenju analitikov letos vrnilo k dobičku, vendar pa je za poslovanje negotovo svetovno pomanjkanje čipov. Motnje v dobavi čipov, vključno s požarom v japonski tovarni, ekstremno nizkimi temperaturami v ZDA in sušo na Tajvanu, so zaostrile neusklajenost med povpraševanjem in razpoložljivostjo čipov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.