6. 1. 2021, 07:00 | Vir: STA

Norveška prva na svetu z več kot polovičnim deležem električnih avtomobilov

Anže Malovrh/STA

Norveška je lani postala prva država na svetu z več kot 50-odstotnim deležem električnih avtomobilov med vsemi prvič registriranimi. Lani je bilo med novimi avtomobili, ki so jih kupili Norvežani, 54,3 odstotka električnih, kar je 11,9 odstotne točke več kot predlani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rekord je padel tudi decembra, ko je delež električnih vozil med vsemi prvič registriranimi na mesečni ravni dosegel 66,7 odstotka. "Vse te številke kažejo na izjemno pozitiven trend," je dejala generalna sekretarka Norveškega združenja električnih vozil Christina Bu.

S tem se ta skandinavska država, ki je obenem največja proizvajalka nafte v zahodni Evropi, približuje cilju za leto 2025, ko naj bi bili vsi tam prodani novi avtomobili brez škodljivih izpustov, torej električni ali na vodik.

Napredek med drugim dosega z visokimi finančnimi spodbudami. Električni avtomobili so na Norveškem namreč tako rekoč oproščeni vseh davkov, kar njihove cene predvsem pri vozilih višjega cenovnega razreda naredi bistveno bolj konkurenčne.

Nekatere ugodnosti, kot je izvzetje takšnih vozil iz cestninskega sistema, je vlada sicer odpravila, a to na priljubljenost električnih vozil očitno ni vplivalo.

Štirje najbolje prodajani električni avtomobili na Norveškem so bili lani Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 in Nissan Leaf.

Okrepil se je tudi tržni delež hibridnih vozil. Znašal je 29,1 odstotka, kar je 3,2 odstotne točke več kot predlani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.