16. 11. 2020, 15:22 | Vir: STA

Ob zaustavitvi javnega potniškega prometa ponekod brezplačna parkiranja

Profimedia

Ob začasni zaustavitvi javnega potniškega prometa nekatere mestne občine že oz. bodo na nekaterih občinskih parkiriščih omogočale brezplačno parkiranje. Ker so izkušnje iz prvega vala epidemije pokazale tudi nekatere neželene posledice, bodo zdaj občine ukrep brezplačnega parkiranja prilagodile. O tem so danes govorili tudi župani mestnih občin.

Župani mestnih občin so na današnji videokonferenčni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) odločili, da bodo mestne občine glede na prekinitev izvajanja javnega prometa in upoštevajoč lokalne posebnosti določile parkirišča, kjer bo omogočeno brezplačno parkiranje, so sporočili iz ZMOS.

Izkušnje iz prvega vala so pokazale, da je ponekod ta ukrep povzročil tudi neželene posledice, predvsem veliko zasedenost parkirišč v mestnih središčih z dolgotrajno parkiranimi vozili. To je oteževalo parkiranje stanovalcev z dovolilnicami in dostop do nekaterih storitev, so opozorili v združenju.

V času, ko javni potniški promet ne bo obratoval, bodo zato mestne občine ukrep brezplačnega parkiranja tokrat prilagodile. Lahko bodo določena posamezna parkirišča, kjer bo parkiranje še naprej plačljivo, brezplačno parkiranje bo lahko časovno omejeno ali vezano na terminsko vozovnico za javni potniški promet.

Osnovni namen ukrepa je namreč omiliti posledice neizvajanja javnega potniškega prometa za njegove uporabnike, so zapisali pri ZMOS. Poudarili so, da je prekinitev izvajanja javnega potniškega prometa najbolj prizadela največji središči, Ljubljano in Maribor.

Že v petek so iz Mestne občine Ljubljana sporočili, da bodo od danes do 30. novembra omogočili brezplačno parkiranje na vseh zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih v Ljubljani.

Mestna občina Maribor bo tistim, ki bi sicer za prihod na delo uporabljali mestne avtobuse, od torka zagotovila brezplačno parkiranje na parkirnih mestih v belih conah. Do 12-urnega brezplačnega parkiranja v belih conah so upravičeni imetniki mesečnih avtobusnih vozovnic za november in letnih vozovnic, ki morajo v času službe na vidno mesto za vetrobranskim steklom nastaviti posebno potrdilo in parkirno uro ali listek z zapisanim časom začetka parkiranja. Potrdilo lahko naročijo pri Marpromu, so sporočili z občine.

Iz Mestne občine Velenje so sporočili, da je Komunalno podjetje Velenje kot upravljavec modrih con na območju občine omogočilo od danes do preklica brezplačno parkiranje v modrih conah na zunanjih parkiriščih. Medtem ko režim parkiranja na modrih conah v garažnih hišah ostaja nespremenjen.

Enako kot v prvem valu bodo tudi v drugem valu do preklica vladnega odloka brezplačna parkirišča, ki so v lasti Mestne občine Kranj in v upravljanju Komunale Kranj, razen za abonente in najemnike parkirnih prostorov.

Na območju kranjske občine tako plačilo parkirnine ni več potrebno na zaprtih parkiriščih Stara Sava, Huje, Čebelica in Zdravstveni dom. Brezplačno parkiranje je na voljo tudi na odprtih parkiriščih Brioni, Slovenski trg, Gregorčičeva ulica, Stritarjeva ulica, Mladinska ulica, Jelenov klanec, Bleiweisova cesta in Sejmišče, so sporočili iz občine.

V Mestni občini Murska Sobota oprostitev plačila parkirnine na občinskih parkiriščih velja že od sobote, 14. novembra, je razvidno s spletne strani občine. V Mestni občini Nova Gorica pa so glede na današnjo odločitev na seji skupščine ZMOS sporočili, da bodo tudi v tej občini določili parkirišča, kjer bo omogočeno brezplačno parkiranje.

Nekoliko spremenjen je od danes tudi parkirni režim v središču Slovenj Gradca. Do konca razglašene epidemije novega koronavirusa bodo parkiranje na Glavnem trgu zaračunavali krajši čas, kot so doslej. Ob delovnih dneh bodo parkiranje zaračunavali od 6.30 do 16. ure, ob sobotah in nedeljah pa bo parkiranje brezplačno.

Novost je tudi ta, da je od danes do konca decembra s predložitvijo potrdila o kakršnemkoli nakupu v slovenjgraškem mestnem jedru omogočeno pol ure brezplačnega parkiranja na Glavnem trgu, je zapisano na spletni strani občine.

Celjska občina pa s torkom uvaja brezplačno parkiranje, in sicer za imetnike Celebus vozovnic, zaposlene v celjski bolnišnici, Zdravstvenemu domu Celje in Domu ob Savinji, ki bo veljalo vse do konca meseca.

Imetniki vozovnic za Celebus bodo morali svojo vozovnico z vidno številčno oznako namestiti na vidno mesto v avtomobilu, zaposleni v omenjenih treh ustanovah pa bodo dobili potrdila, ki jih bodo lahko namestili v svoja vozila, so sporočili s celjske občine.

Na Mestni občini Novo mesto so se odločili brezplačno parkiranje od danes do 30. novembra omogočiti na parkirnem prostoru ob Težki vodi pri Kandijski cesti, v parkirni hiši ob športnem kompleksu Portoval in na parkirnem prostoru na Trdinovi ulici.

Mestna občina Koper je brezplačno parkiranje na vseh javnih parkirišči uvedla že 24. oktobra. Ukrep velja na vseh parkiriščih, ki jih upravlja Marjetica Koper, vključno s parkirnima hišama pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika.

Za Mestno občino Ptuj bodo natančne informacije glede možnosti brezplačnega parkiranja znane v torek, so za STA pojasnili na občini.

Po vzoru iz spomladanskega prvega vala epidemije je vlada z namenom omejevanja širjenja okužb z novim koronavirusom za najmanj 14 dni zaustavila medkrajevni, mestni in železniški javni promet. Še naprej pa je med drugim dovoljen prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec, dovoljeni so tudi taksi prevozi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.