22. 3. 2022, 17:44 | Vir: STA

Oboževalci pozor! Tesla odslej tudi v Evropi

Profimedia

Odprtja se je udeležil tudi izvršni direktor Tesle Elon Musk, ki je prvim kupcem osebno izročil prve v Evropi proizvedene avtomobile modela Y.

"To je velik dan za to tovarno," je na otvoritveni slovesnosti dejal Musk, ki je tovarno označil za "še en korak v smeri trajnostne prihodnosti".

Musk je na odprtju prvim kupcem tako osebno izročil prvih 30, v Evropi proizvedenih električnih avtomobilov modela Y.

Pri Tesli računajo, da bo tovarna v prvi fazi obratovanja letno proizvedla do 500.000 električnih avtomobilov in zaposlovala približno 12.000 ljudi.

Uradnega odprtja tovarne so se udeležili tudi nemški kancler Olaf Scholz, gospodarski minister Robert Habeck in premier zvezne dežele Brandenburg, v kateri se tovarna nahaja, Dietmar Woidke.

"To je poseben dan za regijo, poseben dan za Nemčijo in poseben dan za nemški mobilnostni prehod," je ob odprtju dejal Habeck.

Gradnja tovarne se je začela februarja 2020

V tem dvoletnem obdobju se je Tesla soočila z nekaterimi administrativnimi in pravnimi ovirami, med drugim so lokalni prebivalci izrazili zaskrbljenost glede morebitnega negativnega okoljskega vpliva tovarne.

Pridobivanje dovoljenj se je med drugim zavleklo tudi zaradi odločitve Tesle, da bo lokaciji dodalo tovarno baterij za električne avtomobile, ki je še vedno v gradnji. V začetku tega meseca je nato vlada zvezne dežele Brandenburg prižgala zeleno luč za odprtje tovarne.

Ogromna tovarna tako predstavlja prvi proizvodni obrat Tesle na stari celini. Brandenburška vlada pa si ob tem obeta, da bo tovarna regiji pomagala postati središče za proizvodnjo električnih vozil.

Toda vsi v regiji niso navdušeni nad prihodom Tesle

Okoljevarstveniki namreč opozarjajo, da se tovarna, ki bo za obratovanje potrebovala velike količine vode, nahaja v eni od najbolj sušnih nemških regij, ki je registrirano območje ohranjanja vode.

Medtem v tamkajšnji civilni iniciativi trdijo, da se pri gradnji in pridobivanju dovoljenj ni upoštevalo nekaterih postopkov in da so bili predpisi prekršeni.

Pričakuje se, da bo novinec povečal pritisk na uveljavljene nemške avtomobilske velikane, kot sta Volkswagen in Mercedes-Benz, ki se trudijo dohiteti ameriškega proizvajalca avtomobilov na področju e-mobilnosti. Ti so že začeli na veliko vlagati v električne avtomobile in so že začeli ponujati podobne modele vozil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.