30. 6. 2020, 12:58 | Vir: STA

Od srede brezplačen medkrajevni prevoz za nekatere skupine

Profimedia

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je ob predstavitvi brezplačnega medkrajevnega potniškega prometa za upokojence, invalide, veterane in starejše od 65, ki začne veljati v sredo, dejal, da se želi v kratkem sestati zlasti z županoma največjih mestnih občin glede možnosti sodelovanja pri uvedbi brezplačnega prevoza za upokojence tudi v mestih.

Kot je spomnil Vrtovec, je brezplačni mestni promet za upokojence stara ideja, vredna vsega premisleka. Po njegovi oceni možnosti obstajajo, med drugim pa je treba preveriti, kakšen bi moral biti finančni vložek.

Tudi v. d. generalnega direktorja direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko Darko Trajanov je izpostavil, da so zadeve glede brezplačnega mestnega prometa odprte. "Z mesti se pogovarjamo in bomo s tem pogovori tudi nadaljevali, da ocenimo, kakšne so možnosti," je dejal.

Današnja novinarska konferenca je bila sicer namenjena predstavitvi uvedbe brezplačnega medkrajevnega prevoza za upokojence, imetnike invalidske evropske kartice, vojne veterane in starejše od 65 let.

Novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačni medkrajevni javni potniški prevoz za upokojence in nekatere druge skupin prebivalstva, je DZ podprl lani. Možnost brezplačnega javnega prevoza so poslanci v zakonsko besedilo vključili, ko je že bilo v parlamentarnem postopku. Ministrstvo je takrat vodila Alenka Bratušek.

"Kljub temu da do prihoda nove ekipe niso bile dorečene pravne podlage, niti razdelani načrti za implementacijo nadgradenj ter tehnične podlage za nadaljnjo širitev sistema, smo nadoknadili zamujeno," je na današnji novinarski konferenci ugotavljal minister za infrastrukturo Vrtovec.

Spodbuditev mobilnosti

Z brezplačnim krajevnim prometom želijo spodbujati trajnostno mobilnost in omogočiti upravičencem, da na enostaven, pregleden in učinkovit način uporabljajo medkrajevni promet ne glede na izvajalca storitev, je še poudaril minister. "V Sloveniji tako še naprej narekujemo trend javnega potniškega prometa, saj s stalnim razvojem in vlaganjem v platformo javnega potniškega prometa ter digitalizacijo procesov dokazujemo trajnostno naravnanost prevozov in mobilnosti," je prepričan.

Do brezplačne vozovnice so sicer upravičeni predstavniki kategorij, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana. Enkratni strošek upravičenca za izdelavo kartice znaša tri evre.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Blaž Košorok je upravičence pozval, naj s pridobivanjem vozovnice ne hitijo in si jo uredijo, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti.

Oddaja obrazca

Upravičencev je po ocenah ministrstva namreč okoli 600.000, zato bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. Zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z z novim koronavirusom priporočajo, da vlagatelji obrazce raje oddajo prek običajne oziroma elektronske pošte. Obrazec je dostopen na spletišču ministrstva, v tiskani obliki pa na 120 oddajnih mestih pri izvajalcih javnega potniškega prometa.

Vlogo je bilo sicer mogoče oddati že od sredine prejšnjega tedna, na ministrstvu pa so jih do zdaj obdelali okoli 2000.

Novost pozdravljajo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Kot je dejal predsednik zveze Janez Sušnik, se bo z brezplačnim medkrajevnim prevozom in koriščenjem turističnih na dopustniški oddih lahko odpravil marsikateri upokojenec, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.