28. 5. 2020, 11:45 | Vir: STA

Odpuščanja v letalstvu se vrstijo! Zdaj več tisoč brez dela tudi pri Easyjetu

Shutterstock
Odpuščanja v letalstvu se vrstijo! Zdaj več tisoč brez dela tudi pri Easyjetu (foto: Shutterstock)

Potem, ko so odpuščanja že napovedali pri številnih letalskih družbah, bo zdaj ista usoda doletela tudi več tisoč zaposlenih pri Easyjetu.

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet se bo moral zaradi posledic pandemije novega koronavirusa, zaradi katerega so se ustavila potovanja in prizemljila letala, odpovedati do 4500 od skupno 15.000 zaposlenih. Easyjet bo zmanjšal tudi floto letal in optimiziral poslovanje.

Optimizacije bodo deležni poslovna mreža in baze, ki jih ima. Rezultat optimizacije poslovanja bo po pričakovanjih zmanjšanje števila zaposlenih za do 30 odstotkov, še naprej pa bodo zmanjševali stroške na vseh ravneh poslovanja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil glavni izvršni direktor podjetja Johan Lundgren.

"Zavedamo se, da je to težaven čas, razmisliti moramo o težkih odločitvah, ki bodo prizadele naše zaposlene, vendar želimo zaščititi toliko delovnih mest, kot jih dolgoročno lahko," je dodal. Po njegovih pojasnilih počnejo, kar je prav za podjetje ter za njegovo dolgoročno zdravje in uspeh.

Easyjet je konec marca prizemljil celotno floto letal, po trenutnih načrtih naj bi se letala v zrak vrnila sredi junija, a bo število letov omejeno. "Čeprav se bodo letala v zrak vrnila 15. junija, pričakujemo, da se bo povpraševanje popravilo zelo počasi," je dejal prvi mož družbe in ocenil, da se bodo na raven iz leta 2019 vrnili približno v treh letih. "Želimo zagotoviti, da se bomo iz pandemije izvili še bolj konkurenčni kot prej, tako da bo Easyjet lahko rasel v prihodnosti," je še dejal Lundgren.

Izbruh covida-19 uničujoč za svetovni letalski sektor

Število potnikov je ob ukrepih, ki so jih države sprejele za zajezitev virusa, krepko upadlo, povpraševanje je tako rekoč izginilo.

Easyjet tako sledi tekmecem British Airways, Ryanair in Virgin Atlantic, ki so se v luči zmanjševanja stroškov podali v odpuščanja zaposlenih. Mnogo letalskih družb je na pragu bankrota, nekatere, npr. nemška Lufthansa, so se za pomoč obrnile na državo.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je ta teden ocenilo, da bodo imele letalske družbe zaradi pandemije koronavirusa približno 286 milijard evrov izpada.

Skandinavska družba SAS je ravno danes sporočila, da se je zaradi koronavirusa njena četrtletna izguba poglobila - v drugem četrtletju tekočega poslovnega leta, ki se je končalo z aprilom, je bilo čiste izgube za 3,47 milijarde kron (okoli 328 milijonov evrov), prihodki od prodaje pa so upadli za 47 odstotkov na 5,26 milijarde kron.

Samo v aprilu je SAS zabeležil 96-odstotni upad števila potnikov. Prevoznik, katerega glavna delničarja sta švedska in danska država, je prejšnji mesec že napovedala, da bo odpustila okoli 5000 ljudi, kar predstavlja 40 odstotkov vse njegove delovne sile.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.