11. 6. 2020, 19:32 | Vir: STA

Pipistrelov Velis Electro je prvo popolnoma električno letalo na svetu

Profimedia
Pipistrelov Velis Electro je prvo popolnoma električno letalo na svetu (foto: Profimedia)

Pipistrelov Velis Electro je prvo popolnoma električno letalo na svetu, ki je pridobilo tipski certifikat. Dvosed, namenjen predvsem šolanju pilotov, je letalo, ki spreminja letalske standarde na področju tehnoloških inovacij in cenovne učinkovitosti. Certifikat agencije EASA utira pot okolju prijaznemu letalstvu brez emisij v prihodnosti.

Po letih intenzivnih raziskav in več uspešnih modelih električnih letal, ki so jih razvili od leta 2007 in ki so tudi že prejela več nagrad, je Pipistrel dosegel nov preboj v zgodovini letalstva in prejel tipski certifikat za letalo Velis Electro na baterijski pogon, so sporočili iz Pipistrela.

Ajdovska družba Pipistrel je v sodelovanju z Evropsko agencijo za letalsko varnost (EASA), katere pomoč je bila ključnega pomena za dosego tega mejnika, dokazala, da njen novi Velis Electro dosega najvišje standarde varnosti in celo presega tiste, ki so zahtevani za letala s konvencionalnim pogonom.

Letalo Velis Electro je zasnovano tako, da ga je enostavno upravljati in vzdrževati, ne da bi bila pri tem ogrožena varnost. Z uporabo Pipistrelovega certificiranega električnega letalskega motorja je Velis Electro na razpolago pilotu takoj in brez ogrevanja. Uporablja poenostavljen uporabniški vmesnik v pilotski kabini, ki ohranja enak videz kot njegovi vrstniki z običajnimi bencinskimi motorji. Zmanjšano število gibljivih delov pa močno zmanjša stroške vzdrževanja, tveganje za okvaro je še dodatno zmanjšano zaradi vgrajenega sistema stalnega nadzora.

Zaradi te izboljšave imajo elementi pogonskih sklopov Velisa Electro več kot dvakrat daljšo življenjsko dobo v primerjavi s prejšnjo generacijo električnih letal.

Pipistrel bo kupcem v sedmih različnih državah že v letošnjem letu dobavil prvih 31 letal Velis Electro. Prvi kupec Velis Electro Marc B. Corpataux je povedal, da so na Velisovem predhodniku Alpha Electro z več kot 400 urami letenja izšolali 25 pilotov, zato so prepričani o primernosti električnega letenja v vsakodnevnem okolju šole letenja.

Pipistrel je sicer edino podjetje na svetu, ki ima trenutno v serijski proizvodnji in prodaji štiri različne modele električnih letal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.