29. 8. 2017, 09:33 | Vir: STA

Policisti v teh dneh najavljajo okrepljeno prisotnost na šolskih poteh!

profimedia

Policija bo v prvih dneh novega šolskega leta močno okrepila svoje siceršnje aktivnosti na področju umirjanja prometa, je pred dnevi napovedal vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun.

"Policijsko preventivno in represivno delo je usmerjeno predvsem v problematiko otrok in mladoletnikov kot potnikov ter v nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov voznikov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo," je pojasnil.

Kot je izpostavil Kapun, so ob začetku šolskega leta otroci na cestah veliko pogosteje kot med počitnicami, prvič se na šolskih poteh znajdejo tudi prvošolci, za katere je tudi skrb za varno pot v šolo nekaj novega.

Voznike policija poziva k skrbi, da bodo otroci na svoji šolski poti varni.

"Otroci so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje oziroma jih šele spoznavajo, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato smo za njihovo varnost dolžni skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu," je spomnil Kapun.

Za večjo varnost otrok policisti staršem svetujejo, naj v dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji otrok. Preverijo naj, kaj otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Starše in skrbnike tudi opominjajo, naj ne pozabijo na lasten dober zgled, naj se sami dosledno pripenjajo z varnostnimi pasovi, otroke pa prevažajo izključno zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.

Druge voznike pa policisti opominjajo, naj bodo v prometu še posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost, naj svoj način vožnje prilagodijo dejstvu, da so na cesti spet otroci, še posebno pozornost pa svetujejo v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo.

Da morajo paziti na šolarje, bodo voznike od danes naprej opozarjali tudi na AMZS s kampanjo Še 365 dni. V devetih slovenskih krajih, in sicer v Dravogradu, Hočah, Izlakah, Kopru, Lukovici, Markovcih, Piranu, Slovenski Bistrici in Šenčurju, bosta AMZS maskoti Anja in Zdravko z avto-moto društvi na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo. Namen gesla Še 365 dni je poudariti, da imajo otroci pravico do prometne varnosti vse dni v letu, ne le prvih nekaj dni ob začetku pouka, pravijo na AMZS.

V zadnjih dveh letih sta v Sloveniji v prometnih nesrečah vsako leto umrla po dva otroka, stara do sedem let, ter po en, star od sedem do 15 let, kažejo podatki policije. "Razen enega so bili vsi potniki v osebnem avtomobilu potniki svojih staršev in nikakor niso vplivali na svojo poškodbo. Zato tista opozorila, da so starši zgled oz. tisti, ki lahko največ naredijo, držijo," je opomnil Kapun.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.